RECIDIVISTI U PROMETU

Sto vozača ponavljača kažnjeno zatvorom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stupanjem na snagu novog Zakona o sigurnosti u prometu, ZG policija posebnu pažnju posvećuje vozačima koji ponavljaju prekršaje, pa je tako u posljednja 3 mjeseca privedeno 300 osoba od kojih je sud trećinu kaznio zatvorskom umjesto novčanom kaznom

'Takvi vozači se prvo kažnjavaju zatvorskom kaznom od 10 do 15 dana, nakon čega slijede i ostale sankcije, poput zabrane upravljanja vozilom od jednog do 24 mjeseca', kazao je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

U policiji ističu kako od primjene novog zakona, uz 'recidiviste', posebnu pažnju posvećuju najtežim prekršajima poput vožnje pod utjecajem alkohola, odbijanja alkotesta i brze vožnje. Prema njihovim podacima, najopasnije gradske prometnice su brze i široke ceste, avenije i zagrebačka obilaznica na kojima je u prvih deset mjeseci ove godine poginula 101 osoba, piše Vjesnik

Slavonska avenija, gdje su poginule četiri, a ozlijeđena 131 osoba, najopasnija je prometnica s 496 nesreća, a od križanja najopasniji je Remetinečki rotor sa 82 nesreće, 11 ozlijeđenih i bez poginulih. Najteže nesreće skrivili su pijani i brzi vozači i prije evidentirani po prekršajima, a u prvih deset mjeseci uzrokovali su 87 prometnih nesreća s poginulim osobama. Pijani vozači, od kojih je najveći broj bio s više od 1,5 promila alkohola u krvi, direktni su krivci za nesreće u kojima je poginulo 37 osoba.

Zbog brzine, koja je i uzrok najvećeg broja prometnih nesreća, smrtno su stradale 34 osobe. Forjan dodaje da je najveći broj pijanih vozača do 30 godina starosti, a da su u posljednje vrijeme 'najpijanijeg' ulovili na Martinje u Maksimiru s 4,03 promila alkohola u krvi.

'Vozač je prvo odveden na hitnu na ispumpavanje, a zatim je priveden prekršajnom sucu koji mu je odmah odredio zatvorsku kazno od 15 dana u Remetincu, nakon čega slijede i druge sankcije', rekao je Forjan.

Nesigurnost na gradskim ulicama stvaraju i vozači koji voze neregistrirana vozila, i to tijekom cijele godine, a policija upozorava da su osiguravajuće kuće izmijenile odredbe te takvi u slučaju nesreće sami snose sve troškove i još dobivaju tužbu.

'Prije je postojao limit te je vozač bez osiguranja plaćao kaznu do 60.000 kuna. Ta odredba je ukinuta, pa osiguravajuće kuće takve osobe tuže. Posljednji je slučaj bio u Bjelovaru kada je vozač kažnjen s milijun i pol kuna', kazao je Forjan. Dodaje da su izuzetak vozači koji nisu produžili osiguranje do mjesec dana, ali prilikom registracije moraju platiti punu cijenu bez priznanja 'bonusa'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi