POGLED U BUDUĆNOST

Što Trumpova pobjeda znači za Hrvatsku i regiju?

10.11.2016 u 22:04

Bionic
Reading

Amerikanci su izabrali Donalda Trumpa za novog predsjednika. Očekivano ili ne, to ovisi iz kojeg kuta se gleda. Što njegova pobjeda znači za Hrvatsku i zemlje u njenom okruženju, pitanje je koje se nameće samo po sebi s obzirom na politiku SAD-a prema Balkanu u posljednjih nekoliko desetljeća

Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra da će povećanje vojnog proračuna biti prva posljedica s kojom će se suočiti Hrvatska kada Trump preuzme vlast.

'Trump je u kampanji inzistirao na tome da sve članice NATO-a uplaćuju onoliko koliko je propisano jer u ovom trenutku to rade, čini mi se, tek četiri europske zemlje. To će se vjerojatno pokušati uskladiti s novom doktrinom domovinske sigurnosti koja se najavljuje u Hrvatskoj. Strateški gledano, pobjeda Trumpa znači manji neposredni interes i ekspertize predsjednika SAD-a za Balkan. Hrvatska se ponovno orijentirala na Balkan i više se ne govori o liniji Baltik – Jadran i Baltik - Crno more, već se u prvi plan vanjske politike stavlja Bosna i Hercegovina', kazao je Jović.

Smatra da u ovom trenutku EU oklijeva u svom širenju na Balkan i dalje na istok te da će, ukoliko ni SAD ne bude imao interes za ovo područje, to otvoriti prostor za druge igrače, prije svega za Rusiju i Tursku.

'Trump im je poslao poruke partnerstva, a ne neprijateljstva. U našem susjedstvu, u zemljama zapadnog Balkana, ti drugi igrači bit će ohrabreni za sudjelovanje jer EU i SAD pokazuju manji interes. To će posebno kao posljedicu imati odnose u Bosni i Hercegovini. Hrvatskoj je BiH važna zemlja. Naša najveća granica je s njom i u interesu nam je da imamo dobre odnose i sa Sarajevom i s Banjom Lukom kako zbog strateških tako zbog sigurnosnih razloga', mišljenja je Jović.

Drži da će Hrvatska morati brzo sve to razmotriti i prilagoditi se novoj situaciji.

'Mala smo zemlja koja ne može učiniti puno, ali nove okolnosti će nas prisiliti da djelujemo reaktivno, odnosno da odgovaramo na nove izazove. I Trump i Clinton imaju određenu simboličku težinu kod drugih zemalja na Balkanu. Siguran sam da će pobjeda Trumpa dobro odjeknuti u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji. S druge strane, da je pobijedila Hillary Clinton, ta pobjeda bila bi dobro pozdravljena kod Bošnjaka i Albanaca. Možda će se i odnosi snaga tih grupacija sada malo promijeniti', zaključio je Jović.

451808,451799 ,451798,451793