imovina novog vladara s pantovčaka

Što sve posjeduje izabrani predsjednik Milanović? Stanovi mu bili pod povećalom, a je li podebljao imovinu odlaskom u privatnike, doznat ćemo uskoro

Sanja Musić Milanović, Zoran Milanović

Sanja Musić Milanović, Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Imovina Zorana Milanovića nekoliko se puta provlačila kao tema žestokih sučeljavanja prije drugog kruga predsjedničkih izbora. Kako je živio otkako 2016. je napustio politiku i otišao u privatni sektor, neće biti poznato sve dok kao novi predsjednik ne ispuni novu imovinsku karticu. Dotad su nam poznati podaci iz njegove posljednje imovinske kartice koju je predao kao saborski zastupnik po odlasku iz Banskih Dvora

'Davao sam si minimalac jer sam s druge strane plaćao porez. Sustav je postavljen tako. Znate li koliko sam poreza na dobit platio? Da sam prijavio na pet ili sedam tisuća kuna mjesečno, platio bih više doprinosa, ali ja sam platio sav porez na dobit. Nešto novca je i dan danas na računu te firme. To su za prosječnoga građanina ozbiljni novci, ali za ljude o kojima pričamo, to je bakšiš', kazao je Milanović u rujnu 2019. u emisiji Nedjeljom u dva.

Je li se Milanoviću financijski isplatilo osnivanje konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory, doznat ćemo tek kad prisegne za predsjednika za mjesec i pol dana te kad preda imovinsku karticu sukladno novoj dužnosti.

Poznato je da je tvrtka u 2018. ostvarila prihode od 745 tisuća kuna, uz neto dobit 553 tisuće kuna.

Posljednji službeni podaci vezani uz Milanovićevu imovinu poznati su iz njegove imovinske kartice koju je predao na kraju premijerskoga mandata.

U nju je upisao vlasništvo nad stanom od 127 kvadrata u Zagrebu u Krajiškoj ulici 36 čija je vrijednost 2016. procijenjena na 1,9 milijuna kuna. Prijavio je kako obitelj ne posjeduje automobil, a supružnici nisu imali ni dionice ni štednju na računu.

  • +34
  • +31

Mladi Zoran Milanović, prije nego je postao premijer

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović je kao premijer zarađivao oko 20 tisuća kuna, a potom kratko vrijeme kao saborski zastupnik oko četiri tisuće kuna manje.

Njegova supruga u zadnjoj je imovinskoj kartici imala prijavljenu godišnju neto plaću od 220.296 kuna u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te nešto više od 80 tisuća kuna godišnje od nastavne djelatnosti.

Kada je 2011. postao premijer, Milanović je u imovinskoj kartici imao još jedan veliki stan, i to na Prevoju 51, u podsljemenskoj zoni, automobil VW Passat te pet tisuća eura na računu.

Upravo su Milanovićevi stanovi bili pod povećalom javnosti u doba dok je on bio na čelu vlade.

Zgrada na Prevoju u kojoj su supružnici Milanović imali stan prodan 2012.

Zgrada na Prevoju u kojoj su supružnici Milanović imali stan prodan 2012.

Izvor: Screenshot / Autor: Google street view

Naime, dok su Milanovići posjedovali stan od 130 kvadrata na Prevoju, podignuli su 2008. kredit od 298 tisuća eura u Erste banci.

Upravo je taj kredit Grabar Kitarović izvukla Milanoviću u jednom od sučeljavanja. Naime, odobren mu je rok otplate od 30 godina, što se prema politici banke, mogu dobiti samo oni mlađi od 35 godina.

Izvadak iz zemljišnih knjiga za Krajišku

Izvadak iz zemljišnih knjiga za Krajišku

Izvor: Screenshot / Autor: https://oss.uredjenazemlja.hr/

Tim je novcem potkraj 2008. kupljen stan u Krajiškoj, i to od Hrvoja Vojkovića, tadašnjeg šefa Croatia osiguranja.

Kao osiguranje kredita stavljen je pod hipoteku stan kod Malinske na otoku Krku koji je u vlasništvu Milanovićeva punca Ivana Musića.

Stan u Krajiškoj

Stan u Krajiškoj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Milanović je godinama pokušavao prodati stan na Prevoju i to je konačno uspio 2012. Tim je novcem djelomično otplatio spomenuti kredit te je u posljednjoj imovinskoj kartici visina duga po tom kreditu bila oko 120 tisuća eura uz mjesečnu ratu od petstotinjak eura.

Tada je i skinuta hipoteka s nekretnine na Krku njegova punca.

Zemljišne knjige otkrivaju i da je u travnju 2016. založio stan u Krajiškoj za kredit od nešto više od milijuna kuna podignut u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!