KAZNE I DO 8 GODINA ZATVORA

Što sve maštoviti šverceri krijumčare preko hrvatske granice

14.11.2011 u 08:17

Bionic
Reading

Iako kazne za šverc nisu male, građani i dalje riskiraju te preko graničnih prijelaza pokušavaju prenijeti sve i svašta. Hrvati tako najviše švercaju cigarete, meso i sir, no zabilježeni su i slučajevi krijumčarenja otpada te ugroženih vrste biljaka i životinja – zmija je tako pronađena u torbi, a papige u čarapama. Dok se cigarete švercaju u bombonjerama i kolačima, droga se krijumčarila u kantama s turšijom, dok je ljude, u dvostrukom dnu kombija, pokušao prokrijumčariti jedan Bugarin

Namjera da na jeftinijim cigaretama uštede koju kunu ili pak zarade na njihovoj preprodaji većinu u konačnici skupo stoji. Potvrđuju to i dva nedavna slučaja zabilježena na graničnim prijelazima na području Policijske uprave brodsko-posavske – 50-godišnjaka je tako 60 kutija cigareta, koje je pokušao prošvercati, stajalo 1.400 kuna, a 60-godišnjak je zbog neprijavljenih 12 litara rakije morao izbrojiti 1.700 kuna te ga je litra žestice stajala oko 140 kuna.

ZA ŠVERC I DO OSAM GODINA ZATVORA

POVEĆANA ZAPLJENA CIGARETA

Tijekom prvih devet mjeseci 2011. godine na carinskom području Republike Hrvatske oduzeto je osam milijuna i 239.719 komada različitih vrsta cigareta, čija je vrijednost procijenjena na gotovo dva i pol milijuna kuna. To je za preko 2,4 milijuna komada više nego što ih je oduzeto prošle godine. Najviše cigareta, čak šest milijuna i 352.220 komada, zaplijenjeno je na području Carinarnice Vukovar, a potom slijede Carinarnica Slavonski Brod i Carinarnice Zagreb.

Oni koji misle da ne čine ništa strašno ako cariniku ne prijave svu robu u automobilu, nerijetko se neugodno iznenade kada čuju da su time počinili kazneno djelo zbog kojega mogu završiti i iza rešetaka. Naime, dok Carinski zakon propisuje carinske prekršaje te novčane kazne, Kazneni zakon za izbjegavanje carinskog nadzora propisuje i kazne zatvora od šest mjeseci do čak osam godina.

Do pet godina zatvora možete dobiti ako preko carinske crte pokušate prošvercati robu čija su proizvodnja i promet ograničeni ili zabranjeni. Kazna do pet godina zatvora prijeti i 'export-import svašta' poduzetnicima koji se pri poslovima izvoza ili uvoza sa zemljama EU-a služe lažnim bilancama, procjenama ili pak lažno prikažu količine, kvalitete, vrste i namjene robe. Najstroža kazna, do čak osam godina zatvora, prijeti onima koji organiziraju švercersku grupu od tri ili više osoba ili pak mrežu preprodavatelja ili posrednika za prodaju neocarinjene, dakle prošvercane robe. Osim što će završiti u zatvoru ili platiti masne kazne, šverceri će, naravno, ostati i bez robe.

'Tijekom godine na carinskom se području Republike Hrvatske ostvaruju zapljene raznih vrsta roba, kao što su cigarete i ostali duhanski proizvodi, alkoholna pića, ugrožene vrste biljaka i životinja, droge, oružje, otpad, gotovina, tekstil, prehrambeni proizvodi, proizvodi kojima su povrijeđena prava intelektualnog vlasništva, tehnička i druga roba. U najvećem broju slučajeva, zapljenjuju se cigarete i prehrambeni proizvodi, kao što su svježe meso i suhomesnati proizvodi, te mliječni proizvodi, odnosno sir', stoji u odgovoru koji smo dobili od iz Ministarstva financija - Carinska uprava.

Kako bi prevarili carinike i neopaženo prenijeli robu preko granice, šverceri se služe najrazličitijim domišljatim metodama. Kao jedan od interesantnijih pokušaja krijumčarenja u Carinskoj upravi navode slučaj od prije tri godine kada su carinici carinske ispostave Slavonski Brod raskrinkali muškarca koji si je noge obložio sa 800 kutija cigareta preko kojih je navukao ženske čarape.

Papige u čarapama

Prije dvije godine, kod odmorišta Jadova, carinici Carinarnice Zagreb su u suradnji s policajcima, zaplijenili čak dva milijuna i 329.600 komada cigareta skrivenih u praznoj cisterni koja je u Hrvatsku ušla iz BIH. Iste su godine carinici Carinarnice Zagreb, na prijelazu Hrvatska Kostajnica, otkrili 17.340 komada raznih vrsta cigareta koje su bile skrivene u bombonijerama i kolačima, tetrapaku soka te u bočnim stranicama vozila.

Osim s cigaretama, šverceri su maštoviti i u krijumčarenju droge. Na CI Karasovići, Carinarnica Dubrovnik prije dvije godine je u prtljažnom prostoru autobusa pronađeno preko 25 kg marihuane koja je bila skrivena u kantama s ukiseljenim povrćem - turšijom.

Na Bajakovu je propao plan i vozaču koji je u kutiji za cipele u Hrvatsku pokušao unijeti 560.000 eura. Osim najrazličitije robe, preko granice se nerijetko krijumčare i ljudi. Prije mjesec dana na CI Bajakovo Carinarnice Vukovar, na podu kombija bugarskih registarskih oznaka pronađen je nadograđen prostor u kojem su sakrivene ležale dvije osobe.

ZMIJA U TORBI, PAPIGE U ČARAPAMA

'Kada se radi o primjercima zaštićenih vrsta, svaki slučaj je individualan, ovisno o vrsti koja se pokušava krijumčariti, jesu li primjerci živi ili mrtvi, pa tako i metode krijumčarenja variraju i svaka je s aspekta krijumčarenja zanimljiva', navode iz Carinske uprave.

Primjerice, u siječnju prošle godine carinici su na CI Jankomir, u kontejnerskoj pošiljci pristigloj s Filipina, otkrili nelegalan uvoza 600 kamenih koralja reda Scleractinija - vrste koja je zaštićena CITES konvencijom.

U svibnju prošle godine, na graničnom prijelazu Bajakovo carinici su otkrili pokušaj krijumčarenja strogo zaštićene vrste zmije autobusom. Živa zmija je pronađena u putnoj torbi koja se nalazila u prostoru za prijevoz prtljage. Na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod – Most, carinici su u automobilu pronašli 17 afričkih papiga žako. Kako bi bile mirne, švercerica je papigice stavila u tamne čarape i skrila ih ispod sjedala, no jedna od papiga ipak se oglasila i odala je. Ptice su smještene u državni azil na trajnu skrb.