BANDIĆ DIŽE KAZNENU PRIJAVU

Što se skriva iza napisa o zagađenoj zagrebačkoj vodi?

20.06.2013 u 18:38

Bionic
Reading

Voda koju pije 800 tisuća Zagrepčana i stanovnika Samobora apsolutno je ispravna za piće i jedna je od najkvalitetnijih u Europi. Poručio je to na press konferenciji gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa šefovima svih institucija koje brinu o kvaliteti pitke vode u Zagrebu

Bandić se zapitao s kojom namjerom je napisan tekst u Jutranjem listu koji je prenijela većina medija te je dodao da je protiv autora podnio i kaznenu prijavu zbog lažnog uznemiravanja građana. Napise o neispravnoj vodi za piće nazvao je 'goebbelsovskim lažima' i dodao da sve službe danonoćno bdiju na pet crpilišta zagrebačke vode.

Ovo je nonsens, presedan, to je sramotno i to je zločin. Mi se ne smijemo kockati sa životima 800 tisuća ljudi. Zato sam u četvrtak poslijepodne podignuo kaznenu prijavu protiv onih koji Goebbelsovskim metodama nastoje uznemiriti građane', istaknuo je prvi čovjek grada. Bandić je rekao da su građani izuzetno uznemireni te da cijelog dana neprestano zvone telefoni i u gradskoj upravi i u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo.

Upitan o eventualnim pozadinskim razlozima tih napisa, Bandić je natuknuo dvije stvari. Kao prvo, da je možda nekome u interesu povećati kupnju vode u boci. Drugi skriveni motiv po Bandiću jest da Hrvatski zavod za javno zdravstvo želi preuzeti zagrebački Zavod za javno zdravstvo koji je, kako kaže, najbolji u državi.

Šefica zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' Sanja Ožić u potpunosti je demantirala navode iz spomenutog teksta, rekavši da među 723 uzorka uzeta iz zagrebačkih crpilišta u protekle tri godine, ni jedan nije sadržavao supstance i spojeve navedene u tekstu u Jutarnjem listu. Uz to je dodala da njihov laboratorij jedini u Hrvatskoj može analizirati sve parametre koji su bitni pri ispitivanju vode za piće.

Voditelj službe kontrole kvalitete vode Dubravko Dragojević dodao je, pak, da je zagrebačka voda – voda s pet zvjezdica, s čime se, dodaje, rijetko tko može pohvaliti.

'Mi garantiramo da je kvaliteta vode neupitna, stoga ovakve insinuacije nisu dobrodošle. Vode se kontrolira sedam dana u tjednu, a na pet zagrebačkih crpilišta 24-satna su dežurstva', zaključuje Dragojević.