SLUČAJ NA USKOKU

Što se krije iza misteriozne smjene ključne inspektorice u Poreznoj?

09.09.2015 u 19:58

Bionic
Reading

Porezna inspektorica Ana Marčeta podnijela je USKOK-u prijavu u kojoj tvrdi da je njezina smjena s mjesta voditeljice Službe za nadzor Porezne uprave motivirana prikrivanjem stvari koje je otkrila. No Porezna uprava odbija dati odgovor na pitanja tportala koja bi možda rasvijetlila misterioznu degradaciju

Ana Marčeta je, kako doznaje tportal, imala značajnu ulogu u razotkrivanju više medijski vrlo eksponiranih slučajeva sumnji na porezne prevare, uključujući nedavni slučaj kružnih prevara u trgovini zlatom, o kojem je pisao Jutarnji list, ali i prodaju igrača GNK Dinamo, zbog koje su braća Zoran i Zdravko Mamić bila u pritvoru.

Nju je zbog tih uspjeha 9. siječnja ove godine Boris Šuvak, tadašnji načelnik Porezne uprave, imenovao voditeljicom Službe za nadzor u Poreznoj upravi.

No Šuvaka je ministar financija Boris Lalovac 'povukao' na dužnost pomoćnika ministra financija za nadzor i reviziju, bez konkretnog obrazloženja, a na njegovo mjesto postavio je Jasnu Kropf.

Odmah zatim, 14. travnja, Ana Marčeta bila je smijenjena. Zanimljivo je da je u to vrijeme načinjen značajan pomak u otkrivanju ozbiljnih poreznih prevara, o čemu se dosta pisalo u medijima.

Na upit tportala, Porezna uprava odbila se izjasniti o tome znaju li da je njihova djelatnica prijavila USKOK-u ravnateljicu Jasnu Kropf i njezinu zamjenicu Nadu Pavlinić, a one su je nekoliko dana nakon dolaska na nove dužnosti uz sumnjivo obrazloženje 'prerasporedile', odnosno degradirale premjestivši je na radno mjesto porezne revizorice.

Iz Porezne nisu željeli otkriti tportalu koja je bila uloga Ane Marčete u medijski eksponiranim istragama Porezne uprave. Nisu htjeli ni pojasniti obrazloženje kojim je skinuta s mjesta voditeljice.

Naime, u njemu stoji da je primijećen drastičan pad broja obavijesti o poreznim nadzorima, pri čemu se brojke za prva tri mjeseca ove godine uspoređuju s ukupnim brojkama za cijelu 2014.

To je zaključeno 'kontinuiranim praćenjem' Nade Pavlinić, navodno od ranije pouzdane suradnice ministra financija Borisa Lalovca, koja je na položaj šefice zagrebačke Porezne uprave došla samo dan ranije.

Kako navodi Jutarnji list, u istrazi o kružnim prevarama i utajama poreza od navodne trgovine zlatom Ana Marčeta je počela istraživati i tvrtku Pismohrana, o čemu je obavijestila i nadređene. Bivši vlasnik Pismohrane Hrvoje Čabrajić suprug je Martine Ciglević, pomoćnice ravnateljice Porezne uprave. Porezna uprava korisnik je usluga Pismohrane, iako je ta tvrtka izgubila ovlasti čuvanja građe, a nije ga naknadno ishodila u Ministarstvu kulture.

Porezna uprava ustvrdila je za Jutarnji list da smjena nije vezana za Pismohranu, ne navodeći detalje, te zaprijetila tužbama, iako istraga nakon kaznene prijave USKOK-u nije provedena.

Je li to zaista uzrok iznenadne degradacije Ane Marčete ili možda neki nepoznati, ali ozbiljan propust, iznenadno otkriven manjak stručnosti ili nešto četvrto, od Porezne uprave nismo uspjeli doznati.

Činjenica je da je Marčeta svega mjesec dana prije smjene bila imenovana i za predsjednicu Savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dohodak i doprinose te zamjenicu predsjednice Savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dobit, a postavljena je čak i za kontaktnu osobu prema Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Zanimljivo je da USKOK niti četiri mjeseca nakon prijave nije učinio ništa, iako je dužan u roku od dva mjeseca izvijestiti podnositelja prijave o pokretanju ili nepokretanju postupka.