ODGODA IZRUČENJA ILI...

Što Perković i Nobilo uopće mogu na Ustavnom sudu?

10.01.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o izručenju Josipa Perkovića, njegov odvjetnik Anto Nobilo već je najavio borbu na Ustavnom sudu. No što njih dvojica tamo uopće mogu postići? Stručnjakinja za ustavno pravo Sanja Barić kaže da sama tužba Ustavnom sudu neće značiti da Perković ne mora u Njemačku

Sanja Barić, predstojnica Katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, rekla je sinoć za HTV da sama tužba Ustavnom sudu zbog eventualne pravomoćne odluke Vrhovnog suda o izručenju ne znači da Perković može još ostati u Hrvatskoj i čekati presudu ustavnih sudaca.

Naime, odvjetnik Anto Nobilo, objasnila je Barić, morat će od Ustavnog suda posebno zatražiti odgodu izručenja do odluke o ustavnosti izručenja na što sud, naravno, i ne mora pristati.

Odvjetnik Nobilo, podsjetimo, već je najavio da će, u slučaju pravomoćnog izručenja, od Ustavnog suda tražiti odgodu izručenja te ocjenu presude.

Podsjetimo, za isti slučaj u Njemačkoj je tražen Perkovićev nekadašnji šef tajnih službi Zdravko Mustač. No u njegovu postupku Županijski sud u Velikoj Gorici odlučio je potpuno suprotno i zabranio izručenje Njemačkoj. Ako se DORH ne žali u roku od tri dana od zaprimanja presude, odluka da se Mustač ne izruči postat će pravomoćna.