'REDOVNE AKTIVNOSTI'

Što nam iz veleposlanstva SAD-a kažu o sastanku s Prgometom?

13.11.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Iz veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Zagrebu poručili su za tportal da sastanak Drage Prgometa sa stručnjakom za politička pitanja Krunom Badelom u četvrtak u središtu Zagreba spada u njihove redovne aktivnosti te ne znači da time favoriziraju neku političku opciju u Hrvatskoj

Mnoge je iznenadilo to što se Prgomet, neposredno nakon što je izbačen iz Mosta, sastao s djelatnikom američkog veleposlanstva. Odmah su se pojavile priče da se SAD, što ne bi bio prvi put, aktivno uključio u slaganje nove Vlade u Hrvatskoj. Prema nekim informacijama, Amerikanci nisu zadovoljni odlukom Mosta da ne ulazi u Vladu i ne koalira ni s kime.

Na upit tportala je li sastanak djelatnika veleposlanstva Krune Badela bio službenog karaktera i sastaju li se i s drugim političarima u trenutku dok se slaže Vlada, odgovoreno nam je da se 'dužnosnici i zaposlenici američkog veleposlanstva redovno sastaju s predstavnicima cjelokupnog političkog i društvenog spektra u zemlji, što je odraz bliskog i širokog partnerstva između dvije zemlje'.

'Međutim američko veleposlanstvo ne podržava individualne kandidate ili stranke u Hrvatskoj. Sastanak s gospodinom Prgometom dogodio se u sklopu održavanja uobičajenih i profesionalnih kontakata sa svim vodećim političkim opcijama u Hrvatskoj', poručili su tportalu iz američkog veleposlanstva.

Američki veleposlanici su imali značajan utjecaj na političke procese u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća, a optuživani su da su se miješali u formiranje vlasti i u susjedstvu. Hrvatska je čvrst američki saveznik na Balkanu i u Europskoj uniji te je u interesu Washingtona brzo formiranje stabilne vlasti koja će nastaviti podupirati njihove vanjskopolitičke aktivnosti, posebno u kontekstu rata u Siriji i migrantske krize, ali i potencijalno nestabilne situacije u regiji.