DOK SE ČEKA MOST

Što na Brkića kažu Glogoški, Klemm i Matić?

22.02.2016 u 21:33

Bionic
Reading

Domoljubna koalicija ozbiljno je shvatila branitelje, kazao je predsjednik Udruge specijalne policije i jedan od vođa prosvjeda u šatoru u Savskoj 66 Josip Klemm nakon što je šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko napokon obznanio dok je premijer Tihomir Orešković u Londonu da će HDZ za novog ministra branitelja predložiti glavnog stranačkog tajnika Milijana Brkića, inače jednog od svojih najbližih suradnika. Dok se čeka što će službeno reći Most, drugi vođa prosvjednika iz šatora Đuro Glogoški poručio je da će Savsku napustiti tek kad vide prve promjene, no uvjeren je da će Brkić biti bolji ministar od Predraga Matića koji je pak Brkiću već čestitao i zaželio sve najbolje te da se što prije uhvati posla

'Čestitam mu, želim mu sve najbolje, iskreno. Želim mu da se što prije uhvati posla, Ministarstvo već kasni, a projekti poput Memorijalnog centra Vukovar ne rade zbog šlamperaja ove Vlade, zbog čega trpe djeca. Bit ću korektna, ali žestoka oporba, pohvalit ću svaki njegov dobar potez i s oštrinom pratiti svaku pogrešku. No, svakako ću s posebnom pažnjom pratiti hoće li ostvariti ono što su braniteljima iz HDZ-a obećavali u predizbornoj kampanji. Ja ću ga iz saborske klupe na to stalno podsjećati', kazao je Večernjem listu bivši ministar branitelja Predrag Matić

'Stavljanjem Brkića na čelo šalje se poruka da Domoljubna koalicija želi pomoći braniteljima', komentirao je Josip Klemm za N1 Karamarkovu najavu.'On će svojim autoritetom i političkim iskustvom pomoći hrvatskim braniteljima da dođu do ostvarenja svojih ciljeva, a koji su već prezentirani na prosvjedu koji će još malo pa potrajati 500 dana.' 'Politika je ta koja predlaže i postavlja ministre, mi se ovdje samo možemo radovati' kazao je Klemm upitan jesu li branitelji utjecali na izbor kandidata i dodao: 'Ja osobno, poznavajući ga, vjerujem da će vratiti ugled samom ministarstvu', Dodao je da se sigurno neće događati da će slati dopise premijeru na koje nikad neće dobiti odgovor, a upitan je li Brkić najbolji kandidat, Klemm je poručio kako samo može reći da je Domoljubna koalicija ozbiljno shvatila branitelje.

Ipak, dio branitelja koji prosvjeduje u šatoru neće tako skoro iz Savske, naime, Đuro Glogoški, koji je prije godinu dana govorio da Ministarstvo branitelja može biti i ukinuto, a onda ovih dana od tog stava odstupio, za N1 je kazao da 'hrvatski branitelji imaju svoj jasan stav od prvog dana. Neovisno o tome tko će biti ministar, hrvatski branitelji su spremni na suradnju i dati svoj doprinos rješavanju problema s kojima se susreće braniteljska populacija'. I Glogoški smatra da će novi ministar biti bolji od Matića, za kojega uporno tvrdi da je 'samo unazadio ministarstvo branitelja', a od novog ministra očekuje da počnu riješavati probleme te vjeruje da će 'ministrovi prvi koraci biti na pragu onoga o čemu su govorili da su najveći problemi - branitelji koji nisu sposobni za rad, a ne primaju socijalnu pomoć, pitanje egzistencije branitelja te oni koji imaju sve veće zdravstvene probleme'.

Što se tiče prestanka prosvjeda koji traje već gotovo 500 dana, Glogoški je istaknuo: 'Mi ćemo sjesti za stol i razgovarati. Nadam se da ćemo naći na razumijevanje koje nismo imali prije. Kada vidimo koji će biti prvi koraci ministra, onda ćemo odlučivati. Mi sigurno nećemo biti ti koji će prvi poduzimati korake. Mi smo došli upozoriti na probleme branitelja i očekujemo početak rješavanja istih. Kada ćemo to vidjeti, ako ćemo postići dogovor, onda postoji mogućnost da napustimo Trg Nevenke Topalušić'. Upitan je li i on sudjelovao u 'biranju' Milijana Brkića, Glogoški je rekao da nije sudjelovao ni on, niti branitelji koji prosvjeduju, već da je to isključivo odluka koju donosi politika.