'PUTNICI' U SONDI JUNO

Što Lego figurice rade na 800 milijuna kilometara od Zemlje?

07.07.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Uspješan ulazak NASA-ine sonde Juno u orbitu Jupitera, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima utorka po našem vremenu, nesumnjivo je jedna od znanstvenih vijesti godine

No, vjerojatno najsimpatičniji detalj ove priče odnosi se na tri Lego figurice koje su u sondi Juno poslane do Jupitera, a predstavljaju rimskog boga Jupitera, njegovu ženu Junonu (Juno na engleskom) te Galilea Galileia, prvog čovjeka koji je teleskopom vidio Jupiterove prirodne satelite.

Kako su se, dakle, tri Lego figurice našle na udaljenosti od oko 800 milijuna kilometara od Zemlje, neusporedivo dalje nego što je ikad otišao ijedan čovjek? Priča glasi: Figurice su postavljene u letjelicu Juno u sklopu programa 'Bricks in Space', kojeg zajednički provode NASA i Lego. Radi se o programu kojemu je cilj potaknuti interes za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku kod djece.

Svaka od tri figurice predstavlja jedan element odnosa čovječanstva prema Jupiteru, najvećem planetu Sunčeva sustava. Figurica Jupitera, rimskog boga neba i grmljavine, u ruci nosi munju, dok figurica njegove žena Junone sa sobom nosi povećalo, koje predstavlja potragu za istinom. Figurica Galilea, kojeg se smatra začetnikom moderne znanosti, predstavlja čovjeka koji je 1610. teleskopom otkrio najveće Jupiterove prirodne satelite, a u ruci nosi teleskop i kuglu koja predstavlja planet.

Svaki od likova reprezentiran je Lego figuricom standardne veličine, ali one nisu proizvedene od plastike nego od posebne vrste aluminija, te su morale proći intenzivna testiranja baš kao i sva ostala oprema na sondi Juno.

Uz same figurice, sonda Juno sa sobom nosi i pločicu s likom Galilea i njegovim citatom u kojem slavni znanstvenik opisuje otkriće Jupiterovih prirodnih satelita.