VIŠE NEGO OD OBAME

Što kineski i egipatski predsjednici očekuje od Trumpa?

19.11.2016 u 18:14

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping je u subotu u Limi pozvao čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini koji je predložila Kina kako bi se prebrodila praznina nakon mogućeg američkog napuštanja sporazuma TTP-a. Šef egipatske države Abdel Fatah al-Sisi očekuje da će budući predsjednik SAD-a Donald Trump biti više od svojeg prethodnika Baracka Obame angažiran u situaciju na Bliskom istoku, kazao je on portugalskoj novinskoj agenciji Lusa

Kineski predsjednik Xi Jinping je u subotu u Limi pozvao čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini koji je predložila Kina kako bi se prebrodila praznina nakon mogućeg američkog napuštanja sporazuma TTP-a.

'Izgradnja Azijsko-pacifičke zone slobodne razmjene (FTAAP) je vitalna strateška inicijativa za dugoročni napredak regije. Moramo oštro prionuti njezinoj izgradnji', izjavio je kineski čelnik na godišnjem summitu Organizacije za gospodarsku suradnju Azija-Pacifik (APEC).

'Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu, već ih šire otvoriti', dodao je kineski predsjednik.

Xi Jinping se neizravno obraćao novizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je najavio protekcionističke mjere radi zaštite američkih radnih mjesta od jeftine kineske i meksičke konkurencije.

Trump je vodio kampanju protiv Transpacifičkog partnerstva (TPP) potpisanog 2015. između 12 zemalja regije, na poticaj američkog predsjednika Baracka Obame koji se nalazi u Limi na svom posljednjem službenom putovanju.

Taj sporazum o slobodnoj razmjeni koji isključuje Kinu je 'strašan i čini štetu' Sjedinjenim Državama, rekao je milijarder tijekom kampanje i oštro se suprostavio ratifikaciji sporazumu u Kongresu.

Kineski predsjednik je u Limi branio RECP, plan sporazuma slobodne razmjene između ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), Australije, Kine i Indije, ali bez SAD-a.

Peking predstavlja RCEP kao veliku etapu u gradnji zone slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP) koja okuplja zemlje članice APEC-a i čije zaključivanje bi moglo potrajati godinama.

'U potpunosti ćemo se posvetiti gospodarskoj globalizaciji uz podržavanje multilateralne trgovine i napredovanje FTAAP-a, radeći za brzom zaključivanju pregovora o RCEP-u', rekao je predsjednik Xi Jinping.

Dvadeset i jedno gospodarstvo APEC-a predstavlja 60 posto svjetske trgovine i 40 posto stanovništva.

Egipatski predsjednik očekuje veći angažman Trumpa na Bliskom istoku

Šef egipatske države Abdel Fatah al-Sisi očekuje da će Trump biti više od svojeg prethodnika Obame angažiran u situaciju na Bliskom istoku, kazao je on portugalskoj novinskoj agenciji Lusa.

'Smatram da će izabrani predsjednik Trump biti više i redovitije angažiran u situaciji u regiji' Bliskog istoka, kazao je Sisi u intervjuu objavljenom u subotu.

Sisi koji čeličnom rukom vodi Egipat ima zategnute odnose s Obaminom administracijom.

SAD je čak na neko vrijeme prekinuo vojnu pomoć Egiptu nakon što je nekadašnji šef vojske svrgnuo 2013. Muhameda Mursija, islamističkog predsjednika izabrana demokratski godinu dana ranije. Nakon toga izvršena je snažna represija spram Mursijevih pristaša.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju redovito Sisija da guši slobodu izražavanja i kažnjava svaku kritiku upućenu vlastima.

Egipatski predsjednik koji je kao jedan od prvih arapskih čelnika čestitao Trumpu nakon izbora, ocijenio je da milijarder 'duboko razumije što se događa u regiji a posebice u Egiptu' te očekuje jačanje suradnje između dvije zemlje.