SELEKTIVNA REPRESIJA

Što je veći zločin: Skrnavljenje grba ili veličanje ustaštva?

03.12.2013 u 21:28

Bionic
Reading

Poigravanje sa simbolima nacizma i ustaštva u Hrvatskoj se selektivno sankcionira. Puno češće se kažnjava sloboda izražavanja od govora mržnje i rasizma. U to nas je danas uvjerio primjer zagrebačkog suca koji je Mamićevo primitivno vrijeđanje ministra Jovanovića na nacionalnoj osnovi nazvao izražavanjem osobnih animoziteta, ali i slučajevi Matije Babića te Josipa Miljka

'Iznimno... dijelovi grba ili zastave Republike Hrvatske mogu se rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske', dakle Matija Babić, urednik portala Index.hr, očito je prekršio taj 4. članak Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske u nedjelju, kada je objavio grafičku montažu zastave sa svastikom na hrvatske kvadratiće. Policija ga je promptno obradila i prekršajno prijavila, no nije privela Josipa Miljka, ultradesničara iz HČSP-a, koji prijeti 'izumiranjem' stručnjacima iz Memorijalnog centra Jasenovac u pismu koje završava pozdravom kojim se veliča zločinački NDH – a to je atak na Ustav RH i dostojanstvo hrvatskog naroda.

Apsurdi Kaznenog zakona

'Po našem Kaznenom zakonu, ovoga trenutka možeš iskazivati mržnju, omalovažavati i vrijeđati Srbe, Židove, crnce, homoseksualce i nećeš biti kažnjen. Ali ako kažeš istinu o nekoj javnoj osobi koja može naškoditi njezinu ugledu, možeš biti kažnjen za kazneno djelo sramoćenja. Time smo u Hrvatsku uveli svojevrstan paradoks - ne sankcioniramo ono što se u civiliziranom svijetu zabranjuje i kažnjava, a prijetimo sankcijama za ono što u demokratskom svijetu predstavlja slobodu govora', kazala je Vesna Alaburić, odvjetnica Željka Jovanovića.

Babić će odgovarati na sudu, a Miljak za sada ne, iako na stranici svoje marginalne stranke kaže da 'u potpunosti stoji' iza e-maila koji je uputio ravnateljici Spomen-doma Jasenovac Nataši Jovičić i koji završava pozdravom pod kojim su ustaše zlostavljale narod i služile Hitleru.

Miljak vrijeđa ravnateljicu institucije koja sustavno čuva, prikuplja i analizira sve podatke o koncentracijskom logoru u kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo 83.145 žrtava ustaškog terora. On je: a) ili dementan, b) ili nenačitan o tome, c) ili jednostavno simpatizira zločinački režim. U svakom pogledu, po zakonima Republike Hrvatske, s antifašizmom kao jednom od temeljnih ustavnih vrijednosti, ovaj radikalni desničar ne smije opovrgavati ovakve činjenice jer time veliča zločin, što je zabranjeno.

Upravo na to upozorava Jaroslav Pecnik, stručnjak za totalitarne sustave, koji se za ovo područje specijalizirao na Karlovom sveučilištu u Pragu.

'U svakoj uređenoj državi ovakav skandal je zabranjen, jer on opovrgava dokazane povijesne činjenice i tako opravdava najgore zločine u kojima je na najokrutniji način stradalo mnogo nedužnih ljudi. Ujedno, pismo tog Miljka je prijetnja jednoj osobi koja stručno radi svoj posao. Država takve napadnute mora štititi, a fašističke ispade sankcionirati', izjavio je Pecnik za tportal.

O Miljkovim primitivnim prijetnjama stručnom osoblju Jasenovca obaviještena je policija već u nedjelju prijepodne, u jeku održavanja referenduma o braku, a svojim hrabrim podvigom i sam se hvalio. Policija mu, prema našim spoznajama, još nije pokucala na vrata. Za razliku od njega, Babić je svoju brutalnu kritiku rezultata referenduma objavio kasno navečer, kad je postalo jasno da su onih malo Hrvata koji su izašli na birališta zaokružili ZA. Već u ponedjeljak policija mu je pozvonila, ispitala ga i otpravila doma s prekršajnom prijavom.

Prof.dr.sc. Gordana Vilović, profesorica etike novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, grozi se oba slučaja. Kaže da razumije Babićevu ogorčenost širenjem određenih ideja u zadnje vrijeme u Hrvatskoj, ali svastiku nigdje ne želi vidjeti.

'U redu, to je bila Matijina slobodna prosudba, ali s etičke razine građanski nepristojna. Ne mogu opravdati nikakvo poigravanje sa svastikom, ni na zidu, jer uvijek može izazvati povredu osoba koje su stradale. S druge strane, to je bio komentar, a ne takav tekst da bi mogao izazvati takve posljedice da ga se poziva na obavijesni razgovor', objasnila je profesorica Vilović.

Zašto policija nije bila tako ažurna i efikasna u borbi protiv širenja Miljkovih nastranih prijetnji i javnog simpatiziranja endehazije, pokušali smo doznati od glasnogovornice policije Jelene Bikić, no u tome do zaključenja ovog teksta nismo imali sreće.