ČUPANJE ZDRAVSTVA IZ DUGOVA

Što je to Ostojić uspio napraviti u godinu dana?

18.01.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je rezultate svog jednogodišnjeg ministarskog rada. Vidno zadovoljan učinjenim, priliku je iskoristio i kako bi ponovno prozvao svoga prethodnika Darka Milinovića te istaknuo užasnu financijsku situaciju koja je svoje prave mjere pokazala tek nakon nedavno obavljenog Clean starta

Ostojić je paralelno prikazivao obećanja vezana za svoj resor iz Plana 21, uspoređujući ih s rezultatima nakon prve četvrtine mandata.

Glavni pomak dogodio se, kaže, u integraciji zdravstvenog sustava koji je, tvrdi, bio rascjepkan i bez strategije. Pohvalio se stoga da je upravo Ministarstvo zdravlja prvo u ovoj vladi donijelo strategiju za svoj resor.

'Činjenje, no češće nečinjenje dovelo je do gomilanja dugova',
istaknuo je i dodao da, kada je preuzeo tu funkciju, vjerovao svom prethodniku koji je govorio da je sve 'med i mlijeko'. Vjerovao je i da je visina duga 3,6 milijardi kuna, a ispostavilo se da je veći od šest milijardi.


Tvrdi da su liste čekanja za specijalističke preglede uglavnom smanjene, no ima nekih koje su se produljile. Smanjenje listi procijenio je na 30 do 50 posto. Tako se na prvi psihijatrijski pregled u rujnu čekalo u prosjeku 119 dana, a u prosincu 27 dana.

Iako u prošloj godini nije kupljen nijedan CT uređaj, smanjile su se liste čekanja za taj dijagnostički pregled, što ministar tumači podizanjem učinkovitosti sustava i stavljanja u pun pogon postojećih ljudskih i tehnoloških resursa.

Pohvalio se objedinjenom javnom nabavom te velikom transparentnosti sustava. No spočitalo mu se ipak da nije ispunio predizborno obećanje o potpunoj transparentnosti ugovora koje privatnici sklapaju s javnim zdravstvom. 'Objedinjenom javnom nabavom štedimo 300 milijuna kuna koji bi inače završili u džepovima trgovaca', nekoliko je puta ponovio te uz to dodao da je stao na kraj privatnom monopolu u zdravstvu.

U 2012. na listu HZZO-a uvršteno je 105 lijekova, PET CT napokon je dostupan javnom zdravstvu u KBC-u Zagreb, a kupljeno je 13 ECMO uređaja koji služe za održavanje životnih funkcija pri teškim slučajevima gripe. A Ostojić je najavio da se očekuje 'teška gripa' ove sezone.

Istaknuo je i javno-zdravstvene akcije poput nacionalnog programa protiv raka grlića maternice u sklopu kojeg će svim ženama u rizičnoj skupini biti upućen poziv i termin za papa test.

'Niti jedna žena u dobro uređenim državama ne bi od toga trebala umrijeti', istaknuo je i dodao da u Hrvatskoj svaka tri dana umre pacijentica s tom dijagnozom.

Zdravstveni sustav je informatiziran, naručivanje se obavlja online, sustav Hitne medicinske pomoći je preustrojen te je postignuta suradnja s MORH-om po pitanju hitnog prijevoza s otoka. 'Potrebno je 14 i pol minuta od poziva do dolaska Hitne pomoći, a 48 minuta do dolaska pacijenta u bolnicu', pojasnio je.