STRUČNJAK OBJASNIO

Što je sve policija mogla činiti dok je 'izviđala' Linića

10.09.2015 u 12:24

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako je policija bivšeg ministra financija Slavka Linića 'samo izviđala, ne i istraživala', pa smo pitali stručnjaka što točno znači 'izviđati'. Naime, iz ministrovih bi se riječi moglo zaključiti da Linić nije mogao biti prisluškivan i praćen, kao što je ustvrdio

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nadanašnjoj konferenciji za novinare kazao kako je policija bivšeg ministrafinancija Slavka Linića 'samo izviđala' odbacivši kako je pritom vođenaistraga, od sigurnosnog stručnjaka i bivšeg visokorangiranog djelatnika MUP-a i HV-a Mate Laušića zatražili smo objašnjenje što točno policija može raditi kada krene u izvid.

Naime, policija takve izvide može obavljati već temeljem anonimnih ili službenih prijava, a nakon njih se kreće u istragu ili obustavlja postupak. Slavko Linić sumnjiči ministra Ostojića da je policija provodila izvide na temelju lažnih prijava kako bi se opravdalo prisluškivanje i praćenje njega, njegove obitelji i prijatelja.

Mate Laušić, iskusni kriminalist i policijskioperativac objasnio je za tportal što spada u posebne izvidne mjere.

'Policija već kroz izvide može obavljati praćenje, prisluškivanje, kontrolupošte, telefaksa i elektroničke pošte. Može obavljati čak i premetačine, ako MUP procijeni da se radi o kriminalnom djelu kojeiziskuje posebne izvidne mjere koje se usklađuju prema Protokolu donesenom izmeđuDORH-a i MUP-a', kaže Laušić.

Izvidne mjere, objašnjava, omogućuju tužiteljima da kod procesuiranja,najčešće poput teško dokazivog kaznenog djela zloporaba ovlasti, postanu efikasnijite da zakonito prikupe dokaze koji nećepadati na sudu i u praksi rezultiraju većom efikasnošću u progonu velikihigrača.

395956,395970,395943,395892