ŠTO KAŽU PRAVNICI

Otkriće iz slučaja Saucha: Je li moguće da se suci godinama ne drže zakona?

18.05.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer, koji je ukinuo proširenje istrage protiv Tomislava Sauche u aferi Dnevnice, jedan je od rijetkih koji se striktno drži zakona. Naime u Kaznenom zakonu (ZKP) ne postoji termin 'proširenje istrage'. Nevjerojatno je to da se ni odvjetnici ni suci dosad nisu držali ZKP-a. Jedino je tajming mnogima upitan, a oni skloni zavjerama tvrde: Ovo je cijena koju HDZ plaća za Sauchinu potporu u Saboru. Pravni stručnjaci ne dvoje - riječ je o jedinoj ispravnoj odluci

Odvjetnik Mate Matić za tportal je pojasnio kako je možda riječ o presedanu u praksi, ali da je odluka suca u skladu sa zakonom.

U Zakonu o kaznenom postupku iz 2008. jednostavno ne postoji termin 'proširenje istrage'. 'Ako imate nove stvari, morate otvarati i novu istragu', pojašnjava Matić te pozdravlja ovaj potez suca Mittermayera. 'Nakon ovoga će se zakon konačno početi primjenjivati', kaže.

Što je onda dosad bilo? Suci i odvjetnici se nisu držali zakona? Bukvalno? 'Da, bukvalno nisu primjenjivali Zakon o kaznenom postupku. Zakon je jasan. Sudac Mittermayer je u pravu', ističe Matić.

Napominje da tu nema nikakve političke konotacije i nije bitno je li riječ o Sauchi ili bilo kome drugom. 'Sada će i drugi suci zauzeti stav sukladno ovoj odluci', kaže nam Matić i dodaje da ni on ni njegovi kolege odvjetnici nisu 'puno inzistirali na tome' iako je možda trebalo primijeniti propis kakav jest.

Njegov kolega Veljko Miljević kaže da se sada svi čude, no da je nekoliko njih tijekom rasprave o izmjenama i dopunama ZKP-a upozoravalo na tu rupu još u veljači.

'Nema spora o tome da u tekstu zakona nemamo institut proširenja istrage. To znači da su Mittermayer i Devčić u pravu kad kažu da je moglo biti doneseno samo ovakvo rješenje. To je tako… Ako ste gledali neke razgovore o ovom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a, koje su se odvijale u veljači, onda ste vidjeli da je nekoliko nas ukazivalo na ovu zakonsku rupu. Opasno je tumačiti zakonska rješenja kroz postojeću praksu', kazao je Miljević za N1.

Napominje da očito 'dug niz godina nitko nije ni uočio da nemamo instituta proširenja niti dopune istrage, nego eventualno nešto o produljenju istrage'.

'Mogu kazati da očekujem da će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u žurnom postupku rješavati žalbu u idućih sedam do deset dana, ali ja vas upućujem na to da će biti zanimljivo nakon toga… Ako se potvrdi rješenje suca istrage, tada je takva odluka suca istrage pravomoćna, a ukoliko se ukine, tada sve stvari idu u ponovljeni ciklus. Zato očekujem da će biti zanimljivo', poručuje Miljević te smatra da bi slučaj mogao završiti i na Ustavnom sudu.