rat na bliskom istoku

Bili su u fokusu najkrvavijeg sukoba u pojasu Gaze u zadnjih godinu dana. Što je Islamski džihad, koji je ovaj put bio isključiva meta Izraela?

09.08.2022 u 18:56

Bionic
Reading

Više od 40 osoba, među kojima i djeca, poginulo je u krvavim sukobima koji su se posljednjih dana odvijali u pojasu Gaze. Na jednoj strani bio je Izrael, a s druge strane Islamski džihad koji mu je ovaj put bio jedna jedina meta

Najkrvaviji sukob u pojasu Gaze u posljednjih godinu dana završio je u nedjelju primirjem, a sve je započelo nakon što je Izrael na Zapadnoj obali u raciji uhitio Basama al-Sadija, višeg čelnika Palestinske islamističke džihadističke skupine, odnosno Islamskog džihada u Palestini. Nakon što je jedan od zapovjednika Džihada najavio odmazdu, Izrael je bombardirao ciljeve u Gazi za koje tvrde da su povezani s tom organizacijom. Palestinski militanti uzvratili su raketama i tako je krenulo krvoproliće koje je uzelo više od 40 života i trajalo do sklapanja primirja u nedjelju. Iako sukobi u Gazi nisu novost, neobično je što se izraelski glavni suparnik u pojasu Gaze, Hamas ovaj put držao po strani. Glavni cilj izraelskih napada bili su borci Islamskog džihada.

Islamski džihad u Palestini, drugim imenom Palestinski Islamski Džihad (PIJ) organizacija je koja je osnovana 1981., a nastala je kao ogranak egipatskog Muslimanskog Bratstva. Islamski džihad manja je od dvije glavne palestinske grupe u pojasu Gaze, iza mnogo brojnijeg Hamasa koji je inače glavni sudionik sukoba s izraelskom stranom. Glavni tajnik Islamskog Džihada je Zijad al-Nahala, rođen u pojasu Gaze 1953., koji živi između Libanona i Sirije, nakon što je dobio izgon iz Izraela 1988. zbog sudjelovanja u Prvoj intifadi. Amerika ga je 2014. proglasila globalnim teroristom te je zamrznula njegovu imovinu u SAD-u i raspisala nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja.

'Iako je manja grupa, Islamski džihad je vrlo efikasan i organiziran. Unutar organizacije vlada strogi red. Iako je male veličine, pokret je sudjelovao u svim sukobima s Izraelom', kaže za Al Jazeeru Ibrahim Fraihat iz Instituta Doha. Nema rakete dugog dometa kao Hamas, ali Islamski džihad ima značajan arsenal lakog oružja, minobacača, raketa i protutenkovskih projektila te aktivno oružano krilo pod nazivom brigade Al-Quds.

  • +14
Borci Islamskog džihada Izvor: Profimedia / Autor: Mahmud hams / AFP / Profimedia

'Poznato je da se Islamski džihad protivi mirovnom procesu i pregovaračkom pristupu s Izraelom. Usvaja oružanu borbu protiv izraelske okupacije, poput Hamasa. Islamski džihad je vrlo blizak saveznik Irana. Veze s Teheranom su jedan od uzroka izraelskog napada', kaže Fraihat. Upravo zbog podrške Irana, od 2014. utjecaj i moć Islamskog džihada raste, a prema procjenama CIA-e od lani Džihad ima između tisuću i nekoliko tisuća boraca. Kao i Hamas, koji je s Izraelom vodio pet ratova od 2009., PIJ je na zapadnoj listi 'terorističkih organizacija'. No za razliku od Hamasa, koji sudjeluje u vlasti u pojasu Gaze, Islamski džihad ne sudjeluje na izborima i nema ambiciju preuzimati vlast u Gazi ili na Zapadnoj obali.