SASTANAK ZBOG PRIPOJENJA KRIMA

Što je glavni tajnik UN-a rekao Vladimiru Putinu?

20.03.2014 u 17:53

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da je duboko zabrinut zbog krize između Rusije i Ukrajine

Ban se s Putinom sastao nakon što je donji dom ruskog parlamenta Duma glasovanjem odobrio sporazum što ga je ruski lider potpisao u utorak a odnosi se na pripojenje ukrajinske regije Krima Rusiji. Riječ je o potezu koji je potaknuo dosad najsnažniju konfrontaciju između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

'Duboko sam zabrinut zbog aktualnog stanja između Ukrajine i Rusije',
rekao je Ban na početku razgovora u Kremlju.

Ukrajina i zapadne vlade smatraju da je Rusija ilegalno preuzela kontrolu nad Krimom od Kijeva. Rusija to negira te tvrdi da se Krim na referendumu izjasnio za ujedinjenje s Rusijom unatoč tomu što Zapad referendum smatra nezakonitim.

Putin tvrdi da Rusija 'stalno i dosljedno podupire središnju ulogu UN-a u globalnim pitanjima'.

'Gospodine glavni tajniče, iznimno cijenimo vaše napore u rješavanju potencijalnih kriza i onih koje su postojale ranije, a to je pozitivna i vrlo učinkovita uloga', rekao je Putin, ne spomenuvši Ukrajinu u dijelu sastanka otvorenom za novinare.

Ban je ranije u četvrtak razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim koji mu je izrazio 'duboku zabrinutost zbog brojnih kršenja prava govornika ruskog jezika u istočnim i jugoistočnim dijelovima Ukrajine'.

U petak će Ban Ki-moon otputovati u Kijev. UN je priopćio da je riječ 'o dijelu Banovih diplomatskih napora da se sve strane potaknu na rješenje aktualne krize mirnim putem'.