RAZOČARANA NACIJA

Što Hrvati zamjeraju vlasti, a što svećenicima?

21.02.2013 u 13:48

Bionic
Reading

Prema najnovijim istraživanjima, građani Hrvatske najviše vjeruju prijateljima i znanstvenicima. Povjerenje u institucije, političke stranke, pa čak i u policiju ozbiljno je poljuljano

Istraživanje agencije GfK provedeno tijekom prosinca 2011. i 2012. godine pokazalo je kako hrvatski građani imaju nisko prosječno povjerenje u institucije. Najmanje vjeruju političkim strankama, a najviše znanosti i prijateljima.

Raste broj građana koji vjeruju policiji. Zadnje statistike govore da je takvih 33 posto. No zanimljivo je da s porastom stupnja obrazovanja među hrvatskim građanima pada stupanj povjerenja u policiju. Građani Like, Korduna i Banovine najviše vjeruju instituciji policije, njih 48 posto, dok Istrani imaju najmanje povjerenja u ovu instituciju, 23 posto, navodi Deutsche Welle.

Krajem 2010. godine objavljen je rezultat istraživanja Gallup Balkan Monitora prema kojem je najviše Hrvata vjerovalo vojsci, njih 73 posto. Vojsci danas u Hrvatskoj vjeruje 40 posto građana, što bi se moglo povezati s činjenicom da je Domovinski rat odavno završio, pa sve manje građana razmišlja o vojci.

Prije dvije godine, 64 posto građana vjerovalo je Crkvi, dok joj danas vjeruje 52 posto građana. Hrvatski građani podjednako vjeruju liječnicima (54 posto) te školstvu (51 posto).
Prema anketi koju je Deutsche Welle proveo na ulicama Zadra, ispada da građani više nikome ne vjeruju jer su se, ako su nekome i vjerovali, razočarali. Većina anketiranih misli da svi lažu, rade za svoje interese, a nitko ne misli na ljude, koji su prepušteni sami sebi.

Aktualnoj vlasti zamjeraju što nisu 'pohvatali lopove', pa smatraju da bi baš zbog toga mogli imati loše rezultate na predstojećim lokalnim izborima
. Ipak, Crkva je, prema stavu Zadrana, još uvijek na prvom mjestu. Ali i tu ima promjena. Neki su rekli kako su Bog i vjera u redu, ali svećenici baš i ne jer oni su 'druga stvar'. Između ostaloga, zamjera im se i miješanje u politiku. U konačnici, mnogim anketiranim građanima je vjera u današnjim teškim vremenima jedini izlaz i nada.
Što se tiče povjerenja u policiju, ispada da je ona za većinu relativno neprimjetna, što bi trebalo značiti da dobro rade svoj posao. Ipak, ima onih koji policiju smatraju korumpiranom i neučinkovitom.

Elis Žodan je dvadeset godina u policijskoj službi, a trenutno obnaša dužnost glasnogovornika zadarske policije. Rekao je kako je strategija Ministarstva unutarnjih poslova da je svaki policajac zapravo 'glasnogovornik'. A da nisu svi 'glasnogovornici' tako uspješni, govori i primjer koji je u anketi navela jedna Zadranka. Zgrožena je iskustvom kada ju je nedavno zaustavio pijani policajac, a drugi policajac je prilikom rutinske prometne kontrole zbijao šale na njezin račun, i to u vulgarnom tonu.

Elis Žodan kaže da je policiji odnos prema građanima vrlo bitan, jednako kao i imidž u javnosti. Priznaje kako u tako velikom sustavu zasigurno ima korupcije, no kaže kako taj 'korov' i 'kukolj' policija sama mora riješiti.