preko velike bare

Što će ministar obrane raditi u SAD-u i s kim će se sve sastati

10.07.2017 u 11:28

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je u ponedjeljak u radni posjet američku veleposlanicu Julietu Valls Noyes i američkog vojnog izaslanika u RH brigadira Roberta Mathersa uoči svog planiranog službenog posjeta Sjedinjenim Državama početkom tjedna

Krstičević  i Noyes izrazili su obostrano zadovoljstvo  izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane te istaknuli važnost višednevnog posjeta ministra Krstičevića, navodi se u priopćenju ministarstva obrane (MORH).

Ministar Krstičević, koji u utorak putuje u SAD, u Washingtonu će se susresti s ministrom obrane SAD-a Jamesom Mattisom i drugim visokim dužnosnicima te s predstavnicima hrvatske dijaspore.

Planiran je i posjet tvrtki Lockheed Martin gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju.

U Norfolku, ministra Krstičevića i izaslanstvo primit će zapovjednik NATO Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general Denis Mercier, navodi se u priopćenju MORH-a.

Krstičević će s američkim izaslanstvom u SAD-u razgovarati o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe te produbljivanju bilateralne obrambene suradnje, kao i o nastavku američke potpore i pomoći u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti.

Posjet Pentagonu

Navedeni posjet SAD-u i Pentagonu potvrda je izvrsne suradnje dva strateška saveznika i partnera sa zajedničkim interesima, koji dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma, piše MORH.

Kao i drugi saveznici tako i Hrvatska stavlja svoju infrastrukturu na raspolaganje, za potrebe međunarodnih napora SAD-a u borbi protiv terorizma. Takve aktivnosti provode se sinkronizirano kao i s drugim članicama koalicije i u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima dviju država. Suradnja RH i SAD-a i na ovom području potvrđuje izvrsne odnose i međusobno povjerenje između dva saveznika i doprinosi održavanju tih odnosa, piše u priopćenju. 

Hrvatska iznimno cijeni pomoć koju su SAD pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje, piše MORH.

Dodaje da je američka potpora ključna za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti te da kroz navedene donacije i druge oblike ona iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.

Hrvatska i SAD posvećene su brizi za branitelje i njihove obitelji. Stoga, Republika Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa