kaznena prijava

Što Banožića čeka kad napusti bolnicu?

14.11.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Kad se oporavi i napusti osječku bolnicu, Mario Banožić, bivši ministar obrane, suočit će se s kaznenom prijavom za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je život izgubio Goran Šarić. Kakva će optužnica biti u konačnici, u mnogome će ovisiti o toksikološkom vještačenju koje bi trebalo utvrditi eventualnu prisutnost alkohola ili droga

Uz to još treba utvrditi brzinu kojom su se vozila kretala te spisu dodati nalaz obdukcije preminulog Šarića.

Nakon statusa osumnjičenika Banožić će postati uhićenik te će biti odveden na kriminalističko istraživanje u policiju i biti upoznat sa svim što mu se stavlja na teret. Potom bi trebao biti predan pritvorskom nadzorniku, a zatim ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

S obzirom na ono što mu se za sada stavlja na teret, prijeti mu zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora. Hoće li se za njega tražiti istražni zatvor kod nadležnog suca istrage na Županijskom sudu, tek će se vidjeti, kao i hoće li to, ako bude predloženo, biti i usvojeno. Ono što će se vjerojatno dogoditi je da će mu biti oduzeta vozačka dozvola. Kakvu bi kaznu mogao dobiti u konačnici, ovisit će o nizu faktora, prije svega o tome kako će točno glasiti kvalifikacija kaznenog djela za koje se tereti.

  • +14
Privlaka: Pogreb Gorana Šarića Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

U slučaju smrtnih posljedica zakonodavac je predvidio dvije situacije - ako je riječ o nehaju, onda je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako se ne radi o nehaju, predviđena kazna je od tri do 15 godina zatvora.

Međutim, prema tvrdnji odvjetnika Frana Olujića, prije nekoliko dana izrečenih u emisiji 'U mreži Prvog' na HRT-u, postoji mogućnost da Banožić zatvor ni ne vidi ako bude terećen za djelo iz nehaja, ali to će, kako je naveo, ovisiti o nizu faktora.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric