ODBIO NAGRADU

Stjepan Mesić zbog Pamuka ne želi biti počasni građanin Sarajeva

27.02.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić trebao je biti proglašen Počasnim građaninom Sarajeva na Dan Sarajeva 4. travnja, ali je nagradu odbio zato što je prethodno trebala biti dodijeljena nobelovcu, turskom književniku Orhanu Pamuku

Mesić je informaciju potvrdio za N1 te objasnio da je za navodnu kandidaturu doznao iz medija. Gradskim vlastima Sarajeva potom se odlučio obratiti pismom u kojem poručuje da zbog cijelog slučaja s Orhanom Pamukom ne želi biti počasni građanin Sarajeva.

Gradsko vijeće Sarajeva prije dva tjedna je izglasalo da se nagrada Počasni građanin Sarajeva dodijeli književniku Orhanu Pamuku na dan Grada Sarajeva.

'Ipak, ubrzo je odluka neobjašnjivo promijenjena i prijedlog da se Pamuku dodijeli nagrada je povučen. U međuvremenu je predloženo da se ta nagrada dodijeli Stjepanu Mesiću jer je očito nekome treba dodijeliti, a nema se vremena za detaljne analize', piše Klix.

'Ranije je Naša stranka reagirala na ovakav potez Komisije za izbor i imenovanja pri Gradskom vijeću, kazavši da se radi o klasičnom pritisku SDA kadra i poltronstvu prema aktualnom turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, čije poteze i politiku Orhan Pamuk kritizira', zaključuje Klix.

Vijeće je 28. veljače trebalo razmotriti prijedlog da se nagrada uruči Mesiću. 

  • +58
Sva lica Stjepana Mesića Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kragic