VAKULINE NAJAVE

Stižu obilne kiše, novi valovi, poplave, klizišta...

19.02.2014 u 16:26

Bionic
Reading

Premda je dosadašnja količina oborine u većini Hrvatske odavno nadmašila prosječne vrijednosti, ponegdje čak i rekordne za veljaču, kao primjerice u Pazinu, Poreču i zagrebačkom Maksimiru, od danas potkraj dana do nedjelje ujutro još će se povećati, najavljuje hrvatski meteorolog Zoran Vakula

Povremena mjestimična kiša moguća je već i prijepodne, uglavnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Osim kiše, nekima će i dalje smetati umjereno i jako jugo, u Dalmaciji gdjegod i olujno. Na njega, kao i na mjestimice jače valovito more, posebice upozoravaju meteorolozi Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Iznadprosječna toplina

Osim po količini oborine, ova veljača odstupa i po relativno visokoj temperaturi zraka. Ostane li odstupanje od prosjeka kao što je za dosadašnji dio veljače, a nema razloga za znatno smanjivanje, štoviše, vjerojatno će se u mnogim mjestima još i povećati, ovo će ponovno biti iznadprosječno topao mjesec, mjestimice čak i ekstremno topao, a u Splitu, na postaji na Marjanu, primjerice, čak drugi zaredom rekordno topao.

Novi vodni val, rekordi u Sloveniji

Prema prognozama Hrvatskih voda, novi vodni val doći će u Hrvatsku u drugom dijelu sutrašnjeg dana. Već sada se može prognozirati, pa čak i tvrditi, kako to neće biti i posljednji jer će sljedećih dana u Sloveniji biti i novih oborina, a i kopnjenja snijega.

Valja spomenuti i kako je jučer, a i danas, u Sloveniji, na Kredarici (2.515 m nad morem) zabilježeno 500 cm snijega, što je najraniji nadnevak s pet ili više metara snijega, do sada je to bio 22. veljače, iz 1977. godine. Iste je godine, 28. veljače, izmjerena i trenutačno rekordna visina snježnog pokrivača za veljaču - 521 cm. Do kraja ovog tjedna, vjerojatno već sutra, prema riječima Janeza Markošeka, dipl. ing. iz Državne meteorološke službe Slovenije i meteorologa na RTV Slovenija, i taj bi rekord mogao pasti!

Zanimljivo je spomenuti kako je u ovoj sezoni, od 1. kolovoza 2013. već palo više od 10 metara snijega, što je također rekord, i to u najranijem danu dostizanja te svojevrsne granice. Do sada je to bio 25. veljače 2001., tijekom koje su se izmjerili apsolutni rekordi i u visini snježnog pokrivača – 700 cm (24. travnja), a i u ukupno napadalom snijegu – 1.662 cm, piše Vakula u Meteo kutku.

U ovakvim okolnostima, kakve najavljuju meteorološke službe, možemo očekivati slične nevolje kao i proteklih dana - nove vodne valove i poplave, a ne može se isključiti ni pokretanje novih klizišta.

Pokrenut Meteoalarm i za BiH

Od danas je europska stranica koja upozorava na vremenske nepogode Meteoalarm.eu počela objavljivati upozorenja i za susjednu BiH što može biti korisno za naše građane koji planiraju putovanja kroz ili u susjednu zemlju. Stranica trenutačno najavljuje opasnost od jakih vjetrova i kiše u Hrvatskoj te od lavina, kiša i grmljavinskog nevremena u Sloveniji.