stvarna zaštita

Stižu izmjene: Sudac će za mišljenje o uvjetnom otpustu nasilnika pitati i žrtvu

20.04.2023 u 09:48

Bionic
Reading

U javnu raspravu upućen je pravilnik prema kojemu će zatvor morati obavijestiti žrtve nasilnih kaznenih i prekršajnih djela ili njihove obitelji o svakom izlasku nasilnika iz zatvora, a sudac će prije odluke o uvjetnom otpustu moći zatražiti i stav žrtve ili njezine obitelji o tome, piše u četvrtak Jutarnji list.

Te će se obaveze odnositi na počinitelje svih nasilnih kaznenih i prekršajnih djela na štetu žrtve, a osobito u slučaju kaznenih djela protiv spolne slobode, protiv života i tijela (ubojstvo, nanošenje tjelesnih ozljeda), ratnih zločina te prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Ključne su to odredbe Pravilnika o obavještavanju žrtve o samostalnom izlasku zatvorenika ili kažnjenika, koje je Ministarstvo pravosuđa uputilo u javnu raspravu, a čije se stupanje na snagu očekuje krajem svibnja.

 Glavni je cilj propisivanja takve obveze zaštita žrtava i njihovih obitelji jer se nerijetko događa da nasilnik po izlasku iz zatvora iz osvete ili bijesa ponovi nasilje nad žrtvom ili članovima njezine obitelji, a da žrtve nisu poduzele nikakve mjere opreza jer nisu niti znale da je počinitelj izašao iz zatvora.

 Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe da je u radu na pritužbama građanki i građana utvrdila kako se brojne žrtve žale upravo na to da nisu uopće ili da nisu pravodobno obavještavane o puštanju počinitelja nasilja iz zatvora, o određivanju mjera zaštite i mjera opreza.

 Dodaje da je predloženi pravilnik korak u smjeru unapređenja normativnog okvira koji pruža stvarnu, a ne samo deklaratornu zaštitu žrtava.

 Pravilnik propisuje da žrtvina obitelj u slučajevima u kojima je žrtva ubijena ili preminula može još tijekom sudskog postupka iznijeti, usmeno ili pismeno, stav o tome želi li ili ne želi koristiti pravo da bude obaviještena o bilo kojoj vrsti izlaska počinitelja iz zatvora bez nadzora. Nakon pravomoćnog okončanja sudskog postupka takav zahtjev može podnijeti na posebnom obrascu Službi za podršku žrtvama, koja djeluje pri Ministarstvu pravosuđa i uprave. Istovremeno, kaznionica u kojoj počinitelj izdržava kaznu dužna je Službu za podršku žrtvama obavijestiti da je zaprimila kažnjenika zbog nasilnih djela na štetu žrtve te ih obavještavati o svakom izlasku počinitelja. Služba za podršku će, pak, o tome obavještavati žrtve i njihove obitelji, i to telefonom, mailom ili poštom, ovisno o tome što je sama žrtva zatražila.

 U slučajevima posebno nasilnih djela žrtve će biti obaviještene i onda kada nisu podnijele zahtjev, osim ako nisu izričito zatražile da ih se o tome ne obavještava.

 Isto tako, kaznionica će moći, prije odobravanja izlaska zatvoreniku (primjerice za vikend), zatražiti mišljenje žrtve, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.