stara godina

Stiže hladni val; umjerena opasnost oglašena za Split, Dubrovnik i Karlovac

30.12.2019 u 18:55

Bionic
Reading

Zbog hladnih valova koji mogu djelovati na zdravlje, prognostičari Državnog hidrometereološkog zavoda izdali su upozorenje za područje Karlovca, Splita i Dubrovnika za Staru godinu dok prvog dana Nove godine ono ostaje na snazi za Karlovčane

Za područje Karlovca, Splita i Dubrovnika dežurni prognostičar Državnog hidrometereološkog zavoda (DHMZ) oglasio je upozorenje za hladni val koji može djelovati na zdravlje ljudi. Posljednjeg dana ove godine umjerena opasnost postoji za navedena tri grada dok će prvoga dana u Novoj godini, kako se navodi na stranicama DHMZ-a, upozorenje ostati na snazi za Karlovčane.

Hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka, objašnjava se na stranicama DHMZ-a.

Navodi se, dalje, kako niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl. Pragovi koji postaju kritični za zdravlje u pojedinim se regijama mogu znatno razlikovati od pragova odnosno vrijednosti temperature koja može utjecati na privredu, gospodarstvo, promet, ekonomiju i sl, objašnjava se o hladnom valu na stranicama DHMZ-a.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Mia Dimšić, Nina Badrić, Davor Bernardić, Marin Rozić…