'THERE BE DRAGONS'

Stiže film s pozitivnim prikazom Opus Dei

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2009 16:51
  • Objavljeno 04.11.2009 u 16:32
da vincijev kod dan brown

da vincijev kod dan brown

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ako je Opus Dei loše prikazan u filmskom hitu 'Da Vincijev kod', snimljenom po romanu Dana Browna, uskoro mu se sprema mnogo ugodnije uprizorenje u novom filmu slavnoga britanskog redatelja Rolanda Joffea

LONDON - Joffe, nominiran za Oscara za 'Polja smrti' i 'Misiju', završava film 'There Be Dragons', dramu iz doba Španjolskog građanskog rata, dijelom posvećenu životu Josemarije Escrive, osnivača Opus Dei.

Film je u fazi montaže, a trebao bi biti spreman za prikazivanje u kinima sljedeće jeseni. Joffe je prvotno namjeravao odbiti projekt zbog njegove vjerske tematike i kontroverze koju izaziva Opus Dei, ali se predomislio kad je vidio snimku na kojoj se Escriva obraća mnoštvu pristaša.

Opus Dei prikazan je u filmu 'Da Vincijev kod' kao tajni kult koji pribjegava ubojstvima kako bi obranio izmišljenu, dvije tisuće godina staru tajnu katoličanstva. I među nekim liberalnijim dijelovima Crkve Opus Dei izaziva sumnjičavost zbog svoje moći i utjecaja.

'Jedna od stvari koja me impresionirala kod Escrive jest činjenica da je vidio da svetost ne znači da se trebaš povući u neki vjerski red, ne znači da moraš postati svećenikom. Zapravo, njegov je nauk bio da svetost, sveta djela, mogu činiti posve obični ljudi u svagdanjem životu, što je u njegovo vrijeme bila dosta radikalna ideja', rekao je Joffe.

Opus Dei (Božje djelo) konzervativna je organizacija Rimokatoličke crkve koja vjernike poučava tome da je svatko pozvan biti svetim i da je svagdašnjica put do svetosti. Opus Dei, osnovan 1928, danas ima 85 tisuća članova, među kojima je samo dvije tisuće svećenika.

Papa Ivan Pavao II. uzdigao je Opus Dei 1982. na razinu Osobne prelature, a njegova je osnivača 2002. proglasio svetim. Escriva, koji je umro 1975, tako je postao 'najsuvremeniji svetac' Rimokatoličke crkve.

Joffe nije želio napraviti biografski film, nego je napisao scenarij kojim je Escrivu okružio izmišljenim likovima i film je posvetio univerzalnim temama, poput ljubavi, izdaje i iskupljenja.

Iako impresioniran Escrivinim životom i činjenicom da su dio novca za film namaknuli članovi Opus Dei, Joffe je naglasio da film neće biti promidžba te organizacije.

Promidžba ili ne, piše Reuters, 'There Be Dragons' bit će sigurno dobro primljen među članovima Opus Dei, koji smatraju da je njihova prelatura zlonamjerno krivo prikazana u popularnoj kulturi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!