vremenska prognoza

Stiže ekstremno zatopljenje s nikad prije zabilježenim temperaturama, pogledajte hoćemo li ove godine imati bijeli Božić

15.12.2019 u 18:22

Bionic
Reading

Nakon ciklone koja je svojim karakteristikama ipak više podsjećala na sredinu jeseni, a ne na zimski prosinac, ekstremno zatopljenje stiže u velik dio Europe

Vrijeme će u ponedjeljak biti djelomice sunčano i još toplije, javlja DHMZ. Na Jadranu i uz njega promjenljivo oblačno, povremeno s malo kiše, osobito na sjevernom dijelu te u Gorskom kotaru.

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u višim predjelima jak s olujnim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo koje će prema kraju dana jačati.

Iznaprosječno toplo. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na Jadranu od 11 do 15, a najviša uglavnom između 13 i 18 stupnjeva Celzijevih.

Temperature zraka na plohi od 850 hPa, što iznosi oko 1500 metara nadmorske visine, na Balkanu će biti više od 16 stupnjeva Celzijevih iznad prosjeka, a ponegdje i blizu 20 stupnjeva Celzijevih! To su iznimna, vjerojatno na dijelu područja i rekordna pozitivna temperaturna odstupanja za ovaj dio godine, javlja Istramet.

Primjerice, prosjek temperature zraka na 850 hPa u Mađarskoj u ovom dijelu godine iznosi oko -4 stupnjeva Celzijevih, dok će temperature zraka idućih dana porasti do 13-14 stupnjeva Celzijevih.

Ekstremna toplina u višim slojevima atmosfere projicirat će se i na prizemne vrijednosti temperature, no u nizinama će intenzitet zatopljenja ovisiti o zadržavanju magle, što se ne može reći za veći dio Jadrana.

Nulta temperaturna izoterma i na našem području porast će iznad 3000 metara nadmorske visine, a posljedično to znači da će cijeli Dinaridi biti iznimno topli, a snijeg će okopnjeti i na najvišim dijelovima. Hrvatsko gorje brzo će ostati bez snijega u idućim danima, gotovo rekordnom brzinom.

  • +19
Snijeg u Gorskom kotaru brzo će okopnijeti Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Iako smo već 2 tjedna u klimatološkoj zimi koja će trajati do 1. ožujka, na prognostičkim modelima nema ni tragova mogućnosti jačeg zahladnjenja ili višednevne bure. Prevladavat će toplo vrijeme uz dominantne južne vjetrove, a povremeno će biti i kiše, naročito na riječkom području i u gorju.

Iako je često nezahvalno prognozirati vrijeme iza 10-og dana, dugoročne tendencije sugeriraju nam kako postoji povećana mogućnost da cijelo blagdansko razdoblje prođe u sličnom tonu, javlja Istramet.

U prilog tome ide i činjenica kako će i europski dio Rusije bilježiti velike pozitivne temperaturne anomalije bez većih zimskih uzbuđenja, a snježne pahulje u idućim danima upitne su čak i u samoj Moskvi.

Stvari koje možda niste znali o snijegu: