ZIMA U TRAVNJU

Stiglo zahladnjenje, u Gorskom kotaru pale i prve pahulje snijega

18.04.2017 u 16:21

Bionic
Reading

Kao što su meteorolozi i najavljivali, u Hrvatsku je stiglo zahladnjenje koje je temperature u nekim dijelovima zemlje spustilo i na samo jedan stupanj. Gorski kotar zabijelile su pak prve pahulje

Na zimske uvjete na cestama upozorava i HAK. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga te na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je i za dostavna vozila te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar i kiša usporavaju promet na autocesti A1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok, a vozi se uz ograničenje brzine od 60km/h.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Istri, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Snijeg povremeno i mjestimice pada u Gorskom kotaru i Lici. Vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme te da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. HAK podsjeća vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jak pljusak itd.) voze s upaljenim dnevnim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Snijeg u Gorskom kotaru Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Edi Prodan/Novi list

U teške uvjete na cestama uvjerili su se i novinari Novog lista.

Na potezu Oštrovica - Vrata pada mokri snijeg, a promet je izrazito otežan, dok je temperatura svega dva stupnja Celzijusa, javlja taj list.

Na području Delnica je pak sve pod snijegom i ugođaj je daleko bliži 'špici' zime, nego kalendarskom proljeću.

Na prijevoju Dedin - Ravna Gora također pada gusti mokri snijeg, a temperatura je još stupanj niža. No promet teče nesmetano, a snijeg se ne hvata za prometnicu.

U Vrbovskom su ralice u akciji, a vožnja je bila prilično otežana. Tek nešto prije Bosiljeva snijeg se pretvara u kišu i vozi se relativno normalno.