RATNI ZLOČINAC

Stevanu Budaču tri godine i deset mjeseci zatvora

26.03.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud u utorak je, po završetku ponovljenog suđenja, proglasio Stevana Budača krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranoj Baranji 1991. godine i nepravomoćno ga osudio na tri godine i deset mjeseci zatvora

Budač je bio dio skupine optuženika protiv kojih je tužiteljstvo 1996. godine podignulo optužnicu za ratni zločin. Nakon suđenja u odsutnosti, u ožujku 2002. godine, Budač je nepravmoćno proglašen krivim te osuđen na 15 godina zatvora, ali je, nakon žalbe, Vrhovni sud u siječnju 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Uhićen u je svibnju 2018. u Rumunjskoj, temeljem Europskog uhidbenog naloga što ga je raspisao osječki Županijski sud te je izručen Hrvatskoj.

Izmijenjenom optužnicom teretilo ga se da je tijekom rujna 1991. u Batini i Zmajevcu, kao sudionik oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv Hrvatske, sudjelovao u zastraživanju te okrutnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti, tako što je kao pripadnik pripadnik štaba Teritorijalne obrane Batina protuzakonito civile lišavao slobode i privodio u štab, znajući da će ih tamo zlostavljati te radi zastrašivanja ispaljivao projektile na njihove kuće.

Uz ostalo, optužen je da je 17. rujna 1991. u Batini, s još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih postojbi lišio slobode i doveo u štab na ispitivanje Marina Šomođvarca te ga, nakon višesatnog premlaćivanja, pretučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo i doveo u kuću da ga takvog vide supruga i djeca.

Teretilo ga se da je žrtvu potom odveo u zatvor u Belom Manatiru, gdje se Šomođvarcu od tada gubi svaki trag, a njegovo tijelo naknadno je ekshumirano na groblju u Novom Sadu.

Optužen je i da je u rujnu 1991. skupa s još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi pucao iz streljačkog oružja, ispalio trombolonsku minu na kuću Antuna Vidakovića te sudjelovao u fizičkom zlostavljanju još dvojice civila.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka sa sigurnošću Budaču dokazano počinjenje kaznenog djela iz optužnice, odnosno nečovječno postupanje prema civilima, s ciljem njihova zastrašivanja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom i istražnom zatvoru.

Sud je protiv Budača odlučio produljiti istražni zatvor do pravomoćnosti presude, jer je dugi niz godina bio nedostupan za provođenje postupka te da, s obzirom da ima srbijansko državljanstvo, postoji opasnost od bijega.

Zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović izrazio je zadovoljstvo osuđujućom presudom, a na odluku o visini kazne tužiteljstvo će najvjerojatnije uložiti žalbu, o čemu će se odlučiti po primitku pismenog otpravka prvostupanjske presude.