VAN PAMETI

Štetu loše obnovljene zgrade platit će Vukovarci, a ne krivac

29.10.2014 u 16:13

Bionic
Reading

Katastrofalno loša obnova dijela zgrada u središtu Vukovara stajat će gradski proračun više milijuna kuna. Prokišnjavanje, vlaga, crne plijesni, s kojima svakodnevno godinama žive stanari više zgrada u naselju Olajnica, od kojih su četiri u najgorem stanju, stajat će novih više od tri milijuna kuna, nakon što su radovi u obnovi već plaćeni građevinskoj tvrtki

Isprva je bila riječ o dva milijuna kuna troškova tijekom posjeta gradonačelnika Ivana Penave i njegova zamjenika Marijana Pavličeka ugroženim stanarima, ali nam je predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje iznijela da se radi o za trećinu većem trošku.

U više navrata je DUOSZ dobivao pritužbe stanara koji žive na kućnim brojevima devet do 12 na Olajnici i koji su se žalili na lošu kvalitetu življenja u tim prokislim i škripavim stanovima, ali još uvijek ih nije stigao popravak radova iz obnove, koja je ondje počela još 1997. godine.

Za navedene sanacije koje uključuju sanaciju krovišta i dotrajale instalacije centralnog grijanja, izrađena je projektna dokumentacija s troškovnicima, izvijestila je za tportal.hr Dubravka Vidović, savjetnica predstojnice DUOSZ-a Mirele Stanić Popović

'Ukupna vrijednost predloženih radova iznosi 3,15 milijuna kuna. Zbog velikih financijskih sredstava koje je potrebno utrošiti za sanaciju, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje predložio je lokalnoj samoupravi, Gradu Vukovaru, sanaciju preko modela sufinanciranja iz namjenskih sredstava uplaćenih od prodaje stanova u državnom vlasništvu, sukladno članku 16. Uredbe o uvjetima za kupnju obiteljskih kuća ili stana u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi, a koja se uplaćuju na posebni račun Grada Vukovara', poručila je Stanić Popović preko savjetnice.

Tijekom Penavina obilaska stanara iznesen je podatak da je radove prije više od deset godina izvela tvrtka 'Rad d.d.' iz Đakova, koje je u međuvremenu završilo u stečaju i ugašeno 2004. Prema podacima Poslovne Hrvatske vlasnik ove tvrtke poslovao je s još jednom tvrtkom slična naziva Novi rad d.o.o. i s istim djelatnostima sve do 2013., kada je i na njoj proveden skraćeni stečajni postupak. Član društva dvostruko mlađi prezimenjak vlasnika prvotne tvrtke, koji je kasnije osnovao ugostiteljski obrt Corner i bio direktor tvrtke za prevoditeljstvo Izvor d.o.o.

Grad uprava u Vukovaru niti DUOSZ za sada ne pokušavaju sudskim putem zatražiti sanaciju loše obnovljenih objekata od izvoditelja nego sredstva pronaći u fondu namijenjenom razvoju grada.

Prošli tjedan, 24. listopada, DUOSZ je na sastanku sa zamjenicom gradonačelnika Marijom Budimir predložio da se novac pronađe tako što bi se preraspodijelio Plan utroška sredstava od prodaje kuća i stanova za 2014. godinu iz proračuna Grada Vukovara.

'Navedenim sredstvima trebalo bi pridodati i sredstva s računa zajedničke pričuve, što bi u budućnosti trebalo poslužiti kao model za održavanje i sanaciju i ostalih stambenih objekata u Gradu Vukovaru koje su u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske', smatra predstojnica Stanić Popović.

Ako i gradska uprava prihvati ovaj prijedlog, dio troškova platit će stanari iz pričuve koju su sakupljali za redovne popravke kvarova koji se događaju normalnim korištenjem zgrade i dio fonda koji bi se trebao koristiti za razvoj grada, a loš izvoditelj ništa.