VATRA UZ OGULINSKO JEZERO

Šteta 12 milijuna kuna, uzrok požara nepoznat

10.12.2013 u 21:27

Bionic
Reading

Šteta izazvana požarom na restoranu Sabljaci u Ogulinu je 12 milijuna kuna, službena je procjena policije, a trodnevnim se očevidom u kojem su sudjelovali i vještaci Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić nije utvrdio uzrok požara

Karlovačka PU u današnjem priopćenju zaključuje s tim u vezi da će se „u cilju utvrđivanja uzroka nastanka požara nastaviti kriminalističko istraživanje, a o događaju će Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu biti proslijeđeno izvješće.

U požaru je izgorjela krovna drvena konstrukcija i unutrašnjost objekta s inventarom, a nitko nije ozlijeđen.

Župan Ivan Vučić, koji je bio godinama predsjednik NO Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, u sklopu kojeg su djelovali restoran Sabljaci i hotel Jastreb u Begovom Razdolju kod Vrbovskog smatra da je požar u Sabljacima u noći 6. prosinca podmetnut.

"To je vrlo moguće jer su prvi svjedoci i prvi vatrogasci rekli da je istovremeno požar plamtio na pet mjesta, te ga vatrogasci, koji su došli na požarište samo sedam minuta od dojave, više nisu mogli nikako ugasiti, rekao je Vučić i podsjetio kako je u sječnju 2011. godine dvadesetak kilometara dalje- na Bjelolasici u požaru izgorjela glavna zgrada s recepcijom, restoranom i kuhinjom.

Razlog propadanju Bjelolasice nisu samo požari, problem je u lošem gospodarenju. Država se kao vlasnik, smatra Vučić, mora konačno i žurno odlučiti hoće li u HOC Bjelolasicu ulagati ili će sve objekte ili dio njih privatizirati ili ih dati u koncesiju.

Prema postojećoj dokumentaciji u izgradnju moderne sportske dvorane i sustav za osnježivanje skijališta, s proširenjem skijališta potrebno je uložiti oko 150 milijuna kuna, sada je potrebno obnoviti i restoran s kotlovnicom na Bjelolasici i restoran u Sabljacima, za što je potrebno još oko 40 milijuna kuna, ali sve to nije novac koji bi se bacio uludo, kaže Vučić.

Smatra da bi se planiska odredišta na Bjelolasici i u Begovom Razdolju s izletištem na jezeru Sabljacima mogli dobro nadopunjavati za razna događanja, da su realne mogućnosti ulaganja u sportske kapacitete s bazenom, smještajne kapacitete za stariju imućnu klijentelu za zdravstveni turizam , ali da sva ministarstva koja bi tu nešto trebala učiniti puštaju da HOC Bjelolasica propadnei. Naime na Bjelolasici je sada oko 1.100 ležajeva, što u državnom vlasništvu, što u privatnim apartmanima, a bez restorana, kotlovnice i druge infrastrukture sve to propada, rekao je Vučić.