RONČEVIĆEVE POGODBE

Stazić na čelu povjerenstva za vojne kamione

20.02.2009 u 14:45

Bionic
Reading

Istražnim povjerenstvom za utvrđivanje činjenica vezanih uz nabavu vojnih kamiona koje za potrebe Oružanih snaga Ministarstvo obrane (MORH) kupilo u prosincu 2004. predsjedavat će SDP-ovac Nenad Stazić, jednoglasno je danas odlučio Hrvatski sabor.

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, za potpredsjednika Povjerenstva izabran je Emil Tomljanović (HDZ), za tajnika Krunoslav Markovinović (HDZ), a za članove Andrija Hebrang (HDZ), Krešimir Ćosić (HDZ), Stanko Grčić (HSS), Goran Beus Richembergh (HNS), Boris Šprem (SDP) i Igor Dragovan (SDP).

Povjerenstvo, koje je Sabor prošloga petka osnovao na prijedlog SDP-a, trebalo bi istražiti kupnju vojnih kamiona neposrednom pogodbom, budući da je, po tvrdnjama SDP-a, za kupnju potrošeno 15 milijuna kuna više nego je predviđeno, dok je nabavljeno samo 39, a ne planiranih 76 kamiona.

U SDP-u ističu da je osnivanje povjerenstva nužno, jer USKOK i policija već četiri godine govore kako u konkretnom slučaju provode izvidne radnje, a nema nikakvog pravorijeka niti postupanja nadležnih tijela, što, smatraju, upućuje na moguće prikrivanje počinjenih nezakonitosti.

Sabor je prije toga donio zakon kojim je osnovao Hrvatsku poljoprivrednu komoru u interesu bržeg razvitka hrvatske poljoprivrede i prilagodbe obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tržnim uvjetima.

Bit će to samostalna poslovno-strukovna organizacija koja će zastupati obiteljska poljoprivredna gospodarstva te pomagati u kreiranju mjera poljoprivredne politike i razvojnih programa.

Svrha osnivanja komore je i stvaranje institucionalne potpore za podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda na europskom tržištu te razvijanje proizvodnje koja bi proizvođačima osigurala stabilan dohodak dostatan za osiguranje primjerenog životnog standarda.

Izglasan je i Zakon o osnivanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojeg je cilj usklađivanje poljoprivrednog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te izgradnja učinkovite administrativne infrastrukture.

Sabor je zaključio 8. sjednicu.