POLICIJA POZIVA NA OPREZ

Stariji građani, naročito žene, na meti varalica

16.11.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Zbog zabrinjavajućeg porasta prijevara i drskih krađa na štetu građana starije životne dobi zagrebačka policija danas je javno upozorila na taj problem i najavila jače preventivno djelovanje

Načelnik Odjela općeg kriminaliteta zagrebačke policije Krešimir Antolić je na tematskoj konferenciji za novinare upozorio da su osobe starije životne dobi, posebice žene, najčešće žrtve tzv. prijevara na kućnom pragu ali i uličnih prijevara te drskih krađa.

Policija je u posljednje vrijeme zabilježila sve veći broj prijevara u kojima se varalice lažno predstavljaju kao djelatnici Hrvatske elektroprivrede ili Gradske plinare, ulaze u stanove kako bi navodno očitali stanje brojila i to naplaćivali neupućenim starijim građanima koji tom prilikom često nesvjesno otkrivaju gdje drže novac. Prevaranti potom najčešće traže čašu vode i dok domaćina nema kradu novac.

U posljednjih deset mjeseci u Zagrebu je zabilježeno 15-ak takvih prevara u kojima su nepoznati počinitelji pokrali stotinjak tisuća kuna. Najveći broj prijevara na kućnom pragu dogodilo se u središtu grada i u starijim zgradama na području Maksimira.

Iz policije podsjećaju građane da za razliku od prevaranata pravi djelatnici HEP-a i plinare rade po propisanoj proceduri, da su uniformirani, stanove obilaze od 8 do 20 sati i nikada svoje usluge ne naplaćuju na licu mjesta. Domove obilaze dva puta godišnje, sa sobom nose ručne terminale, a ne rokovnike kao što to rade prevaranti, a u zgradama sa više od deset stanova ranije se dva do tri dana najave pismenom obavijesti.

Policija je izvijestila i da je ovih dana uhvatila 29-godišnjakinju koja je prevarila sedmero starijih građana kojima se predstavila kao susjeda ili nećakinja bolesne susjede kojoj je potreban novac za liječenje.

Osim prijevara s lažnim djelatnicima elektre i plinare, zabilježeno je i nekoliko prijevara u kojima varalice starijim osobama dolaze na kućni prag i nude prodaju masažera i ortopedskih pomagala. No po Antolićevim riječima, takva vrsta kriminala na sreću nije raširena, što nije slučaj s drskim krađama na ulici, gdje su žrtve najčešće žene u dobi iznad 60 godina. Počinitelji su najčešće maloljetnici koji žrtvama kradu zlatne lančiće i narukvice te ih potom preprodaju na crno. Porast ove vrste kriminala u policiji tumače porastom cijene zlata na tržištu.

Kako bi se smanjio broj prijevara i drskih krađa policija je pojačala preventivnu djelatnost pa je tako za građane na svojim internetskim stranicama objavila upute sa savjetima kako se ponašati. Uskoro će objaviti i tiskani letak, a policajci će po gradskim četvrtima također razgovarati i upozoriti na oprez građane, posebice starije.