PUKLA LJUBAV

Starčevićev HSP zbog 'ćirilice' napušta SDP u Vukovaru?

01.07.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara ponovno je zaprijetila političkom krizom u tom gradu, odnosno raspadom vladajuće koalicije SDP – HSP dr. Ante Starčević

Starčevićev HSP najavio je nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća Vukovara prije ljetne stanke kako suradnja sa SDP-om u tom gradu više ne postoji. Razočarani su, naime, ignoriranjem njihovog prijedloga da se izmijeni dio Statuta grada u kojem se srpskoj manjini jamči uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada.

'Amandmanom smo željeli da isključivo hrvatski jezik i latinično pismo budu službeni na području Vukovara. Zatražili smo potporu vijećnika HDZ-a i SDP-a za stavljanje amandmana na 61. članak Statuta. Izražavamo razočaranje odlukom vijećnika SDP-a koji stavljanje na dnevni red gore tog amandmana nisu prihvatili te time onemogućili izglasavanje istog', upozorili su iz HSP-a Dr Ante Starčević u priopćenju koje potpisuje Marijan Pavliček, predsjednik vukovarske podružnice stranke.

Sporni članak Statuta bio je predmet prijepora i u prošlom sazivu Gradskog vijeća, raspuštenog krajem prošle godine. Svojedobno su i članovi jednog drugog HSP-a (Srbovog i Đapićevog) prikupljali potpise za referendum o 'ukidanju ćirilice' u Vukovaru. Potom je Starčevićev HSP pokušao izmijeniti sporni članak u Gradskom vijeću i dobio potporu HDZ-a, naravno ne i SDSS-a. U trenutku glasovanja SDP-ovci nisu ni bili u vijećnici, pa prijedlog nije prošao. Godinu i pol kasnije, na sjednici Vijeća u četvrtak, novi pokušaj ponovno je završio neuspjehom.

'Smatramo kako suradnja s vijećnicima SDP-a nakon ove sjednice više ne postoji. Prepuštamo im da pokušaju stvoriti novu većinu unutar Gradskog vijeća s drugim strankama. Dok se takvo što ne dogodi, predsjednik Vijeća (Tomislav Džanak – op. M. O.) te klub vijećnika, glasat će kao i do sada po svojoj savjesti te podržavati projekte na dobrobit svih građana Vukovara', poručili su starčevićevci.

U SDP-u, po neslužbenim spoznajama, i nisu nešto zabrinuti zbog najava iz tabora dosadašnjeg koalicijskog partnera, jer smatraju da im je, kad je sporni članak Statuta u pitanju, savjest mirna. Ukazuju na to kako 'slobodna uporaba' ne znači isto što i 'službena i ravnopravna uporaba' jezika i pisma srpske manjine te upozoravaju kako se samo radi o prebacivanju odgovornosti na SDP.

Zanimljivo je i kako je zbog 'ćirilice' na posljednjoj sjednici zaiskrilo i između predsjednika Vijeća, Tomislava Džanka (HSP dr. Ante Starčević) i SDSS-ovog vijećnika Srđana Milakovića. Na Milakovićev upit zašto njemu i kolegama iz SDSS-a nisu dostavljeni materijali za sjednicu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Džanak je odgovorio kako se to neće dogoditi sve dok je on predsjednik Vijeća. 'To je protivno Statutu. Hoćete li zbog toga preuzeti odgovornost za raspuštanje Gradskog vijeća', upitao je potom Milaković. 'Imate mjerodavne institucije i požalite im se kako kršimo Statut i ne dajemo vam materijale na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ne možete nikome nametati odgovornost za raspuštanje Vijeća', odgovorio je Džanak.

Ako se obistine najave iz Starčevićevog HSP-a, suradnja sa SDP-om prekinut će se nakon samo četiri mjeseca zajedničkog djelovanja u Gradskom vijeću. Po tome, u Vijeću u kojem sjedi 13 SDP-ovaca, devet predstavnika HDZ-a, pet SDSS-ovaca i trojac iz Starčevićevog HSP-a, ponovno nitko neće imati većinu