MINISTAR MATIĆ SE ŽALI

'Stara zgradurina nas mjesečno košta više od 50 tisuća eura'

Ministarstvo branitelja Jadranka Kosor Tomislav Ivić

Ministarstvo branitelja Jadranka Kosor Tomislav Ivić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je zgrada u kojoj je smješteno Ministarstvo branitelja jednom trećinom u državnom vlasništvu, mjesečno iz blagajne RH odlazi čak 380 tisuća kuna ili nešto više od 50 tisuća eura za najam

'Stara zgradurina', kako ju je nazvao novi ministar branitelja Predrag Matić, doduše jest na ekskluzivnoj lokaciji, no neadekvatna je za rad, a posjetiteljima Ministarstva, među kojima je mnogo branitelja, gotovo je nemoguće, ali i skupo, naći parking u samom centru.

'Prostor je neuvjetan za rad, to je stara zgradurina u kojoj se ne može raditi, pogotovo sada kada se Ministarstvo račva na dva. Nema tehničkih uvjeta za rad', kaže Matić za tportal. Ministarstvo za najam mjesečno odvaja 380 tisuća kuna za dvije trećine zgrade na Trgu hrvatskih velikana. Riječ je o povratu imovine vlasnicima kojima je ona oduzeta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kojem je na čelu tada bila Jadranka Kosor uselilo je u zgradu na Trg hrvatskih velikana 2008. godine kada je iz nje iselilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Tadašnji ministar znanosti Dragan Primorac seli na Svetice, dok se kabinet ministrice Jadranke Kosor iz zgrade u Parku Stara Trešnjevka seli u strogi centar.

Vjesnik doznaje kako je Republika Hrvatska samo u 2010. godini na troškove za najam nekretnina za svoja ministarstva i urede potrošila 400 milijuna kuna dok u isto vrijeme posjeduje tisuću prostora koji uopće nisu u namjeni.

'To je bacanje novca jer je nečija želja bila da sjedi da sjedi u centru grada', kaže nam Matić, dodajući da sami zaključimo o kome je riječ. Postojeća ih zgrada sputava s obzirom da se nekadašnje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti raspalo na Ministarstvo branitelja i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje vodi Milanka Opačić.

Ovu zgradu, kaže Matić, država treba iznajmiti nekom, naprimjer odvjetničkom uredu, dok će njegovo ministarstvo preseliti najvjerojatnije u Savsku, u zgradu koja je u stopostotnom državnom vlasništvu.

'Nešto se otvara, riječ je o bivšoj zgradi Industrogradnje u Savskoj, tamo bi se mogla smjestiti dva-tri ministarstva, no još nije ništa sigurno s obzirom da je država u sudskom postupku', objašnjava Matić.

Iako je ranije spominjao mogućnost povratka u Park Stara Trešnjevka, Matić sada to odbacuje. 'Bila je i Trešnjevka u igri, no prepuna je arhive, uostalom, tamo je sada Zaklada i Fond hrvatskih branitelja', zaključuje.

Goran Jakus/PIXSELL

Goran Jakus/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi