'mjesto koje hoće živjeti'

Stanovnicima Vranjica prekipjelo; brodice izvezli na more: Ovo je jedna ljudska sramota

14.11.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Mještani Vranjica izišli su brodicama u Sjevernu luku kako bi izrazili nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti 2020' organiziralo je prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu, u Vranjicu, nadomak Splita. Prosvjedom traže hitno zaustavljanje divlje brodogradnje koja se uz prešutno odobravanje vlasti, piše Dalmatinski portal, obavlja na prostorima bivših tvornice Salonit i brodogradillišta Brodoremont te na dijelu Sjeverne luke, vez broj 1. Iz Inicijative traže i hitnu zabranu iskrcaja, čuvanja i ukrcaja raznih vrsta ugljena u Sjevernoj luci na otvorenom.

  • +22
Prosvjed mještana zbog ekološke situacije u Vranjičkom bazenu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Ljudi su sami vidjeli. Teško ih je probuditi preko noći. Želimo zahvaliti svim sudionicima jer se svi moramo založiti za ovo. Za godinu dana Kaštelanski zaljev će nam biti mrtav. Moramo probuditi državne institucije da počnu djelovati protiv ovoga kriminala', kazao je Josip Ćurak ispred organizatora prosvjeda, piše Dalmatinski portal.

'Ovo je jedna obična ljudska sramota. To je nešto što normalno društvo, normali ljudi, normalna država nikada ne bi dozvolili. Gdje god takneš u ovom akvatoriju to je sve šporkica, ljudski nemar. To je u krajnjem slučaju opasno za naše zdravlje. Došao sam pomoć, dat ruke.', smatra stanovnik Solina Ante Tešija koji je došao podržati prosvjednike napominjući kako stanuje 100 metara dalje, ali 'se boji za zdravlje svoje djece, svoje vlastito i sve mladosti u Vranjicu i okolo'.