EKO KATASTROFA U MEKSIČKOM ZALJEVU

Stanovnici Lousiane bijesni zbog istjecanja nafte

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2010 21:41
  • Objavljeno 24.05.2010 u 21:34
Naftna mrlja meksiko

Naftna mrlja meksiko

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Državni i lokalni dužnosnici u Louisiani u ponedjeljak su nastavili kriviti korporaciju BP i savezne vlasti, jer već mjesec dana ne uspijevaju zaustaviti istjecanje nafte iz bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, koja je sve više zagađuje slane močvare i plaže u priobalju Louisiane

Guverner Louisiane Bobby Jindal u ponedjeljak je na konferenciji za tisak zaprijetio da će vlasti te američke savezne države 'preuzeti stvari u svoje ruke', nabrajajući zahtjeve koje je uputio BP-u i Obalnoj straži za plutajuće barijere, pobirače i drugu opremu, ističući da su isporuke i dalje puno manje od potreba.

Oko 105 kilometra obale Louisiane zagađeno je naftom, rekao je Jindal, dok su njegovi suradnici pokazivali fotografije pelikana i malih crno-bijelih dupina, zvanih 'porpoise', zamrljanih naftom.


Doug Suttles, glavni operativni direktor u BP-u, u ponedjeljak je na sve tri američke nacionalne TV mreže NBC, ABC i CBS - uputio istu poruku: u BP raste nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da se zaustavi istjecanje milijuna litara nafte iz bušotine Deepwater Horizon, nad kojom je 20. travnja eksplodirala, zapalila se i potonula platforma.

'Činimo sve što možemo, to je sve što znam', rekao je Suttles za emisiju NBC-a 'Today'. U međuvremenu je smanjena količina nafte koju BP sakuplja iz puknutih instalacija bušotine, pomoću 1500 metara dugačke cijevi umetnute u instalacije.

Glasnogovornik BP-a John Curry izjavio je u ponedjeljak da je u nedjelju prikupljeno oko 213 tona nafte, prema 260 tona u subotu i 418 tona u petak.

BP je najavio da će s utorka na srijedu odgoditi pokušaj zatvaranja bušotine, koji se u naftaškom rječniku naziva 'top kill', koji uključuje upumpavanje velikih količina mulja u bušotinu i potom njezino zatvaranje betonom.

'To može otklizati na srijedu, jer je to cjelodnevna operacija', rekla je na konferenciji za tisak Mary Landry, kontraadmiral Obalne straže.

Kritike zbog nedjelotvornosti u zaustavljanju ekološke katastrofe u američkom priobalju Meksičkog zaljeva sve su više umjerene prema administraciji Baracka Obame, a prate ih usporedbe sa sporim i neučinkovitim odgovorom prethodne Busheve administracije na razorni uragan Katrina 2005. godine, u istom području.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi