PIJAN PUCAO U ČOVJEKA

Stankovićev gost prešutio pokušaj ubojstva

20.11.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Potresna priča gosta emisije 'Nedjeljom u 2' Igora Hamera, o tome kako se izvukao od PTSP-a kazalištem, ima i svoju drugu stranu. Uza sve ono što je proživio na bojištu, zatajio je da mu se sudi da je 1995. pokušao ubiti Zlatka Hoića (40) iz Velike Vesi pokraj Krapine

Tereti se da je iz čista mira izvukao pištolj, povikao: 'Hoćeš da te ubijem?' te ispalio hitac Hoiću u glavu. Prostrijelio mu je lijevi obraz, a metak je lakše ozlijedio još tri osobe – lijevu stranu lica Viktoru G., desni kuk Ivanu P. te okrznuo lijevu lopaticu Ružici P

To se dogodilo za Krapinskog festivala, dok je u šatoru bilo oko tisuću ljudi, neposredno nakon što je tuda prošao i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman kao gost festivala. Kako su govorili svjedoci, sva je sreća bila što su se svi sklonili i oduzeli mu pištolj sa spremnikom od 15 metaka. Hamer je bio teško pijan jer je u krvi imao 2,23 promila alkohola.

Tada je bio profesionalni vojnik, a u mirovini se liječio od PTSP-a. Županijski sud u Zlataru 25. ožujka 2002. proglasio ga je krivim za pokušaj ubojstva i osudio na godinu i mjesec dana zatvora.

No Vrhovni sud ukinuo je tu i još jednu oslobađajuću presudu, a na trećem suđenju sud u Zlataru opet ga oslobađa te je sada slučaj opet na Vrhovnom sudu u povodu žalbe tužiteljstva iz srpnja 2009.

Igor Hamer, koji danas živi u Zagrebu, kaže da se duboko kaje, da na sreću nitko nije mrtav te da, koliko zna, nitko danas nema trajnih posljedica. 'Istina je, pucao sam. Bilo je gluho doba noći i baš sam se sav rastrojen vratio iz Oluje.

Ne znam ni sam što mi se dogodilo u glavi. U stanju u kakvom sam bio, napravio sam to što sam napravio. Znam da je to gnjusno, ali bio sam iscrpljen, rastresen i jako pijan', rekao je Hamer za Večernji list.

Na upit zašto je javnosti u emisiji zatajio svoju 'neslavnu epizodu' rekao je da je slučaj na Vrhovnom sudu te da o tome još uvijek ne smije ništa govoriti. Urednik i voditelj emisije 'Nedjeljom u 2' Aleksandar Stanković rekao je: 'Nisam znao, ali ako Hamer nije osuđen, ne vidim u svemu ništa sporno'.

Teško ozlijeđeni Zlatko Hoić kaže da je danas Hameru oprostio, no da ga je negdje sreo godinu-dvije nakon pokušaja ubojstva – jer Hamer je pucao bez povoda te se nisu poznavali niti svađali – ne zna što bi, možda bi mu istom mjerom uzvratio.

'Što ću. Niti ja imam novca za dugotrajno suđenje, niti on ima novca za odštetu. Sve sam ostavio njemu na savjest i na njegovu dušu', rekao je Hoić.