GRABAR KITAROVIĆ KRITIZIRA

'Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu je više nego jadno!'

18.08.2014 u 22:00

Bionic
Reading

Pad hrvatskog MIG-a na Dan domovinske zahvalnosti ponovno je pokrenuo pitanje dotrajalosti naše zračne flote i potrebe njezine obnove. Najnoviji prijedlog, koji doduše nitko nije službeno potvrdio, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a odnosi se na helikoptere. Točnije, iz američkog Ministarstva obrane u Zagreb je navodno stigao upit bi li Hrvatska zamijenila svoje transportne helikoptere Mi 8 za Black Hawk, a hrvatski bi helikopteri potom bili poslani ukrajinskoj vojsci

O tome je za emisiju HTV-a Studio 4 govorila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. Kazala je kako o tome nema informacija. 'Nešto saznam preko novina, ali se bojim da je to informacija koja se drži u vrlo uskom krugu. Inače zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna ostalim članicama NATO-a', kazala je Grabar Kitarović. Dodala je kako je stanje u hrvatskom zrakoplovstvu više nego jadno kad je riječ o opremi.

'Na dan kada slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MIG, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se nije sastalo. To održava i stanje u oružanim snagama općenito, jer one su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima. Cijelo vrijeme slušam o tome da odluku o zrakoplovstvu treba donijeti do 2016. i da imamo vremena. Nemamo vremena, 2016. je iza ugla. To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj OS, za koju se bojim da smo je izgubili. Strateški dokumenti su nam zastarjeli, oni su iz 2002. Pod hitno treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi ka konsenzusu', izjavila je Grabar Kitarović.

Kazala je kako, kad je riječ o zrakoplovstvu, postoji više opcija: vlastito zrakoplovstvo, air policeing i kombinacija regionalnih snaga, tj. država članica NATO-a. Grabar Kitarović smatra kako bi dobra opcija bilo zadržavanje vlastitih snaga - da ih stavimo u okvire koji su nam potrebni i da počnemo razmišljati o tome da Hrvatska osigurava zračni prostor susjednih država, što bi osiguralo i dodatne prihode u proračun.