KRITIKA POREZNE REFORME

SSSH zatražio donošenje pet mjera za zaštitu radnih mjesta

16.11.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kritizirao je u srijedu predloženu poreznu reformu i zatražio donošenje pet mjera koje bi zadržale radna mjesta u turizmu i ugostiteljstvu, utjecale na značajnije povećanje plaća srednjem sloju i potaknule osobnu potrošnju, te omogućile rast plaća visokoobrazovanima, što bi trebalo stimulirati njihov ostanak u Hrvatskoj.

Uzimajući u obzir predložene mjere, posebno u dijelu sustava poreza na dohodak, te ciljeve porezne reforme, a to je i izgradnja socijalno pravednijeg sustava, kao i to što je jedan od ciljeva Vlade do 2020. godine postizanje društvene pravednosti i solidarnosti, može se konstatirati kako je nova Vlada već na prvom koraku prekršila mnoga obećanja, poručuje SSSH u priopćenju.

SSSH smatra da treba zadržati progresivnost oporezivanja dohotka zadržavanjem tri stope: 12 posto na mjesečnu poreznu osnovicu do 2200 kuna, 24 posto na poreznu osnovicu od 2200 do 17.500 kuna, te 40 posto na osnovicu iznad 17.500 kuna.

Također traži zadržavanje snižene stope PDV-a od 13 posto u ugostiteljskoj djelatnosti i povećanje minimalne plaće na iznos u visini 50 posto prosječne bruto plaće u Hrvatskoj. Zadržavanje poreznog oslobođenja za kupnju prve nekretnine predstavljalo bi jednu od demografskih mjera kojom bi se mladim obiteljima olakšalo rješavanje stambenog pitanja, dok je ne zamijeni odgovarajuća stambena politika.

Uz pozitivne predložene promjene u sustavu poreza na dohodak u vidu povećanja koeficijenta za uvećanje osobnog odbitka za djecu, ta mjera može ujedno pozitivno utjecati na cjelokupni demografski razvitak. SSSH apelira na zastupnike Hrvatskog sabora da paket zakona vrate u redovan i zakoniti postupak, jer je otprilike polovica zakona morala proći obvezujući postupak procjene učinaka propisa, kaže se u priopćenju.