SKANDAL NAJMOĆNIJE PODUZETNICE SPLITA

Srušila mu kuću i savjetovala da se vrati živjeti u nju!

20.08.2013 u 12:37

  • +2

Prosvjed protiv poduzetnice Marine Wallner

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandžić

Bionic
Reading

Stotinjak Splićana prosvjedovalo je u utorak ujutro blokiravši Tučepsku ulicu u četvrti Pazdigrad, gdje je trenutno najmoćnija lokalna građevinska poduzetnica Marina Wallner već izgradila nekoliko zgrada s preko 350 stanova. Tvrde da su žrtve prevare i da im je, u stvarnosti, Wallner oduzela kuće i zemljište, dovela ih do ruba egzistencije i psihičkog zdravlja te ih potpuno prevarila i izigrala. Poslali su joj ovrhu i blokirali tvrtku Elanija na iznos od 900 tisuća eura

Slučaj počinje još 2006. godine, kada Wallner sklapa ugovor sa 11 obitelji i preuzima njihove četiri kuće zajedno sa 5.500 kvadrata zemljišta kako bi na tom mjestu izgradila objekt sa 130 stanova. Posao joj je bio bitan jer se upravo na ovom zemljištu nalazio pristupni put za šest njenih novih zgrada, bez kojega ne bi uspjela dobiti uporabnu dozvolu niti prodati stanove. Izigrane obitelji s četrdesetak članova trebale su dobiti četrdeset stanova u novoj zgradi, a u međuvremenu su trebale imati plaćeno podstanarstvo.

Wallner potom od Grada Splita dobiva novac za cestu, zatim ruši jednu od kuća i rješava problem pristupa svojim zgradama, no zemljište ne isplaćuje vlasnicima. U međuvremenu godinama plaća podstanarstvo za sve obitelji, no prije dva mjeseca šalje im dopis kojim odustaje od projekta i savjetuje da se vrate u svoje objekte koji su u šest godina nekorištenja gotovo propali. Isto savjetuje i peteročlanoj obitelji Frane Bekavca, čiju je kuću još davno sravnila sa zemljom!

'Nemamo kamo ni ja, ni supruga, ni djeca', požalio nam se Bekavac na prosvjedu.

Izigrani vlasnici zemljišta shvatili su da su iskorišteni, pa su ovih dana poslali ovrhu za zemljište na kojemu je izgrađena cesta te deset posto od vrijednosti ugovora. Ukupno 900 tisuća eura. Po originalnom ugovoru, vrijednost njihovog posla s Marinom Wallner bila je 4,5 milijuna eura.

'Ona je u stanju u roku od nekoliko minuta doznati što smo zatražili na sudu, bojimo se da će izvršiti pritisak. Tako je i podnijela tužbu protiv nas iako i sama zna da nema osnova za to', kazala je jedna od vlasnica zemljišta Marija Madunić.

U cijeloj priči zanimljivo je ponašanje splitske Porezne uprave: naime, tvrtki Elanija nikada nije razrezan porez na promet nekretninama, iako se upisala kao vlasnica na svih 5,5 tisuća četvornih metara. Sada, kada bi originalni vlasnici trebali dobiti zemljište natrag, morali bi sami iz svog džepa platiti pet posto vrijednosti, odnosno oko 140 tisuća eura.

'Nastupali smo u dobroj vjeri, možda i naivno, jer smo željeli da se projekt ostvari i da svi profitiraju. I Marina Wallner, koja bi riješila problem svojih šest zgrada i dodatno zaradila, ali i mi koji bismo dobili nove stanove. Sada samo želimo povratak na staro, želimo naknadu štete i da nas se pusti da u miru živimo svoje male živote', objasnili su nam prosvjednici. Nije im lako: jedan je obolio od karcinoma, a dvoje ih je u teškom psihičkom stanju.

Sama Wallner, koja je posljednjih godina imala sličnih problema i s golemom stambenom zgradom na Mertojaku koja također nije imala pristup i nije mogla dobiti uporabnu dozvolu, tvrdi da su za sve krivi sami vlasnici zemljišta: oni su, kaže, bili nezasitni i tražili sve više.

'Potrošila sam ukupno dva milijuna eura na ovaj projekt, a oni su me blokirali jer kao fiducijarni vlasnici moraju dati suglasnost na svaki korak', kazala je Wallner za tportal. Ugovor je, kaže, raskinula i predala na sud - pa kako odluči. Tvrdi da se dva milijuna eura odnosi na tisuću kvadrata zemljišta koje je dodatno otkupila, projektnu dokumentaciju, 250 tisuća eura za plaćanje podstanarstva te ukupno 130 tisuća eura koje je u međuvremenu u gotovini isplatila za dvije obitelji.

'Obitelji gospodina Bekavca plaća se podstanarstvo! Uostalom, neka se obrati obiteljima kojima sam isplatila 130 tisuća eura, pa neka se međusobno razračunaju', neumoljiva je Wallner. Najavljuje da se projekt može nastaviti 'dogovorom ili putem suda, no prisilu ne prihvaća'. Svejedno, kaže, treba obaviti 'kusuranje'. Pa da se vidi koliko je tko potrošio.

Ipak, s Poreznom upravom nije se 'kusurala' oko poreza na zemljište jer i sama priznaje da ga uopće nije platila!

'Zbog beskonačnih ugovora, raskida i aneksa vjerojatno se i njima pomutilo u glavi', maštovita je Wallner