STEFAN FUELE

'Srpski put u EU nije vezan uz pitanje Kosova'

14.04.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Povjerenik Europske unije (EU) za proširenje Stefan Fuele izjavio je u interviewu za novosadski 'Dnevnik' od srijede da srpski put u EU nije vezan uz rješavanje pitanja Kosova te da ne postoji veza između rješavanja odnosa Beograda i Prištine i sljedećih koraka Srbije u europskim integracijama

Fuele je izrazio nadu da će se u procesu europskih integracija u godinama koje dolaze pronaći rješenje koje će, kako je rekao, osigurati europsku budućnost i za Srbiju i za Kosovo. Europski povjerenik rekao je kako očekuje da će upitnik Europske komisije (EK) za kandidaturu Srbiji biti poslan tijekom španjolskog predsjedanja EU-om te je najavio da će upitnik biti neutralan kad je riječ o statusu Kosova.

'Mislim da je vrijeme slanja upitnika Srbiji u rukama država članica EU-a i, kao što sam rekao, nadam se da će nam dati zeleno svjetlo da ga pošaljemo Srbiji tijekom španjolskog predsjedanja EU-om. Sadržaj upitnika jasno će pokazati da je EK neutralna kad je riječ o statusu Kosova', rekao je Fuele.

Ne postoji, kako je rekao, veza između rješavanja odnosa Beograda i Prištine i sljedećih koraka Srbije u europskim integracijama.'Pokazat ćemo u upitniku da ni na koji način ne tjeramo Beograd da se opredijeli između puta prema članstvu u EU i težnje da Kosovo bude dio Srbije', dodao je europski povjerenik.

Fuele je istaknuo kako je poruka EK da nema povezanosti između srbijanskog puta u EU i rješavanja pitanja Kosova te da je isto tako 'kristalno jasno' stajalište EK da je za svaku zemlju kandidatkinju iznimno važno da ima dobre odnose sa susjednim državama ako želi napredovati prema Europskoj uniji.