ZELENO-LIJEVI BLOK U SUSJEDSTVU

Srpski 'Možemo' zove se 'Moramo', imaju gotovo isti vizualni identitet, a evo i tko su vodeća lica

20.01.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Pokret Ne davimo Beograd, Građanska platforma Akcija predvođena bivšim gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem i udruga Ekološki ustanak formirali su u srijedu navečer prvu zeleno-lijevu koaliciju u povijesti Srbije i najavili zajednički izlazak na izbore. Koalicija se zove Moramo, a osim imena, upadljiva je sličnost u vizualnom identitetu te programskim smjernicama s njihovim hrvatskim kolegama iz platforme Možemo

Kako izvještava Nova.rs, listu za parlamentarne izbore predvodit će Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivist koji se profilirao tijekom nedavnih prosvjeda protiv korporacije Rio Tinto i njezine namjere za eksploataciju jadarita u zapadnoj Srbiji.

Na listi za parlament bit će i Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca i jedan od rijetkih lokalnih političara koji je već etabliran na nacionalnoj sceni.

Nositelj liste na lokalnim izborima u Beogradu bit će Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, već nekoliko godina organizator urbanih i ekoloških prosvjednih akcija na području glavnog grada Srbije.

Ostaje nepoznanica hoće li koalicija imati i svog predsjedničkog kandidata ili će podržati kandidata koalicije okupljene oko stranaka lijevog centra Stranke sloboda i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke.

Građanska platforma Akcija radi na tome da se ova koalicija poveže s lokalnim organizacijama u čitavoj Srbiji kako bi bili prisutni na izborima i u drugim lokalnim sredinama.

  • +13
Prosvjed protiv rudnika litija u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel