DAČIĆ IZBEZUMLJEN

Srpski ministar policije protiv gay parade

29.09.2011 u 15:22

Bionic
Reading

I dok uoči beogradske Parade ponosa, među sudionicima vlada strah, a na visok rizik od sukoba i nereda upozoravaju i iz pojedinih sindikata policije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tvrdi da se srpska policija ne može pretvoriti u 'Velikog brata' te da bi osobno radije preuzeo odgovornost za neodržavanje parade, nego za prolijevanje krvi

'Laže svatko tko kaže da ne postoji sigurnosni rizik održavanja Parade ponosa i odgovoran je pred narodom, ako dođe do prolijevanja krvi. Policija se ne može pretvoriti u Velikog brata. Gdje su oni koji su uhićeni prošle godine?' poručio je danas Dačić. Dodao je da će 'to biti skup različitih političkih orijentacija, gdje se u stvari i ne zna točno protiv koga i tko protestira'.
Naglasio je da srpska policija ima snage i opreme, ali ne u tolikom broju i stupnju opremljenosti za razbijanje demonstracija.

'Ono na što građani imaju pravo po Ustavu, policija će osigurati. Kada govorimo o brojki od 5.000 policajaca, u nju su uračunati svi koji će se tog dana nalaziti u srpskoj prijestolnici na zaštiti interesa građana', rekao je Dačić. Istaknuo je da policija ne odlučuje hoće li se parada održati ili neće, no kada bi odlučivala - Parade ponosa ne bi ni bilo, jer bi, kako je rekao, on osobno radije preuzeo odgovornost da se parada ne održi, nego da dođe do prolijevanja krvi.

I dok Dačić organizatorima Gay parade poručuje da se zapitaju koliko je svrsishodno da se, u situaciji kada je Srbija opterećena brojnim problemima, održavaju takve manifestacije, podrška Organizacijskom odboru parade stiže od brojnih veleposlanstava zapadnih zemalja i javnih osoba.
Mnoga veleposlanstva u Beogradu izrazila su zabrinutost zbog učestalih prijetnji i rastućih anti-gay tenzija uoči beogradske Parade ponosa.

Iz ureda njemačkog Veleposlanstva upućen je poziv srpskim vlastima da poduzmu sve potrebne mjere koje će jamčiti sigurnost sudionicima parade. U izjavi iz Veleposlanstva Njemačke, kojoj su se pridružila i veleposlanstva Nizozemske, Švedske i Norveške, navodi se da bi prava zagarantirana Ustavom, a naročito princip antidiskriminacije, trebalo u potpunosti podržavati i provoditi tijekom cijele godine.

Iz američkog su veleposlanstva poručili da parade ponosa širom svijeta predstavljaju važan i općeprihvaćen način za pripadnike lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transseksualne (LGBT) zajednice da zastupaju svoja prava i unapređuju svijest o pitanjima značajnim za ovu zajednicu.

CYNDI LAUPER OTVORILA PRIHVATILIŠTE ZA LGBT TINEJDŽERE

Osim iz veleposlanstava, podrška organizatorima ovogodišnjeg Gay Pridea stiže i od brojnih javnih osoba, glumaca i glazbenika, među kojima su Red Union, pjevačica Cyndi Lauper, glumica Mira Furlan...

'Svako ljudsko biće, bez obzira na to u kojoj zemlji živi, bez obzira na boju kože, religiju, naciju, spol ili seksualnu orijentaciju, mora biti jednako prihvaćeno s dostojanstvom i poštovanjem. Svi mi zajedno, moramo raditi kako bi se ovaj ideal održao u u cijelom svijetu. Šaljem svoje najljepše želje narodu Srbije koji na ovogodišnjoj Paradi ponosa slavi različitost i obiteljske vrijednosti. Stajati zajedno, pred brojnim preprekama i protivnicima, moja je definicija hrabrosti', napisala je Cyndi Lauper koja je nedavno otvorila i prihvatilište za LGBT tinejdžere.

RED UNION SE OBRUŠIO NA KOŠTUNICU I PALMU

Red Union je pak u svom pismu podrške organizatorima parade otišao korak dalje, pa je umjesto uopćeno, kritike uputio na konkretne adrese. Gradonačelnika Jagodine koji je poznat po svojim anti-gay istupima, nazvali su poremećenim, Koštunicu ludim, pripadnike pokreta Obraz gadovima, a srpske popove poganima.

'Ponovo je jesen u Srbiji i ponovo fašističke bande prijete ljudima. Ponovo će hrabre homoseksualne osobe izaći na ulice Beograda da zahtijevaju svoja osnovna prava. Prava se ne dobivaju na poklon nego se osvajaju. Možda to potraje, ali ne smije se zaustaviti. Ovo nije borba samo homoseksualaca, ovo je borba svih nas koji volimo svoju slobodu. Borba za život u kojem fašisti i pedofili u mantijama neće odlučivati o nama, našim tijelima i našim slobodama. Divimo se hrabrosti homoseksualaca u Srbiji i dajemo im punu podršku.

Fašisti neka to budu u svoja četiri zida – nama NORMALNIMA pripada ova zemlja i njene ulice. Nikada nećemo biti na istoj strani s gadovima iz Obraza, Naci Stroja, SRS-a, s poremećenim Palmom, ludim Koštunicom, Zvijerima Srpskim, Beogradskim Sindikatom Fašista, poganim popovima svih fela. Ako ti to nije jasno – punk rock nije za tebe i ništa nisi razumio. Smrt fašizmu – Ponosno uz hrabre drugove pedere i drugarice lezbijke! Vidimo se 2. listopada' , stoji u pismu Red Uniona upućenom organizatorima beogradske Parade ponosa.