ZAVRŠNA RIJEČ U HAAGU

'Srpska tužba protiv Hrvatske nema argumenata!'

01.04.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) završava usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid u ratu u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća. Završnu riječ rasprave koja je počela 3. ožujka iznijet će zastupnici Hrvatske koja je tužbu protiv Srbije podnijela 1999.

Srbija je protutužbom odgovorila 2010. nakon što se najviši UN-ov sud 2008. proglasio nadležnim za taj slučaj. Presuda 17-članog sudskog vijeća očekuje se u roku od godinu dana od kraja rasprave u kojoj su strane iznijele pravne argumente i dokaze genocida, najozbiljnijeg, ali i najteže dokazivog zločina po međunarodnom pravu.

Riječ je uzeo član hrvatskog pravnog tima Keir Starmer.

10.04 Keir Starmer, član hrvatskog pravnog tima, kazao je da je tuženik izgubio povjerenje u svoju protutužbu. Oni govore kako su krajinski Srbi bili napadnuti namjernim bombardiranjem kako bi pobjegli iz svojih kuća i to je sav njihov argument.

10.05 Tuženik je odustao od svog prvobitnog stava jer nije pokazao kako bi trebalo procijeniti na koji način su bombardiranja bila zakonita ili ne. Srpska strana je pozvala sud da dođe do stava jesu li su topnički napadi na Knin bili zakoniti ili nisu. Tuženik nije ništa rekao zašto bi trebali donositi svoj stav iako postoji presuda u slučaju Gotovina. Na taj način žele se vratiti na nepravomoćnu presudu u tom slučaju koja se temelji na standardu od 200 metara. Ako se to ne prihvati, ništa ne ostaje jer tuženi nije ništa ponudio.

10.09 Presuda u predmetu Gotovina ne može pomoći tuženiku i zato vas pozivaju da je ne uzmete u obzir. Neovisno o presudu u predmetu Gotovina tuženik temelji argumente da su topnički napadi bili nezakoniti jer su bili nasumični, a za to dokaza nema.

10:13 Velik dio izlaganja profesora Schabasa u petak je bio posvećen pretpostavci da je 'zavjera' sudionika sastanka na Brijunima bila zločinačka, čak i ako je namjera bila zakonito granatiranje. To nikad nitko nije ustvrdio prije osim predstavnika srpskog tima. Kad nemate više ništa, onda iznesete i tu ideju.

10:15 Je li Hrvatska bombardiranjem kolona civila počinila genocid kao što tvrdi srpska strana? Ostavljanje koridora upravo je dokaz humanitarnog postupanja prema civilima koji su se povlačili i nije dokaz genocida. Zastupnik Srbije je naglasio da Petar Stipetić nije sudjelovao u namjeri počinjenja genocida. Srbija je pozvala sud da zaključi da se dogodio genocid na temelju četiri napada na kolonu civila u sektoru sjever, dok istovremeno tvrdi da zapovjednik tog sektora nije imao namjeru počinjenja genocida.

10:22 Predstavnik hrvatskog pravnog tima bavi se pobijanjem argumenata iz završnog izlaganja srpskog pravnog tima.

10:23 Tvrdnja da je postojala organizirana kampanja s ciljem protjerivanja krajinskih Srba nije utemeljena.

10:25 Sudsko vijeće u predmetu Gotovina na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju nije prihvatilo iste argumente koje ovdje iznosi srpski pravni tim

10:26 Iako je pljačka imovine strašna stvar, to ipak nije genocid.

10:27 Sam srpski tim je prihvatio na kraju da izvješće Veritasa Save Štrpca ima nedostataka.

10:28 Srbija je svjesna da njihov slučaj nema nikakve pravne osnove.

Riječ je preuzeo drugi član hrvatskog pravnog tima, Philippe Sands.

10:32 Kako napad može biti genocid ako je u skladu s humanitarnim zakonima kako tvrdi srpska strana?

10: 35 Začuđujući su napadi koje se Srbija usmjerila na tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana. Takav napad bio bi neobičan za bilo koji sud. Usporedbe Tuđmana s nacistima i spominjanje 'konačnog rješenja' uopće ne zaslužuje odgovor.

10:47 Član hrvatskog pravnog tima Philippe Sands pokušavao je uvjeriti sud kako bi se trebao odnositi prema nekim slučajevima koje je procesuirao ICTY, posebno slučaj Tolimir, za koji je ustvrdio da bi srpska strana najradije da se ovaj sud uopće ne osvrće na taj predmet.

10:51 Srpska strana nije ponudila dokaze genocidne namjere hrvatske strane. ICTY je zaključio da Brijunski transkript nije valjan dokaz takve namjere.

Riječ je preuzela Vesna Crnić-Grotić pobijajući teze srpske strane o jednakoj krivnji za rat svih strana.

11:02 Hrvatska strana je upozorila da se u Srbiji dugo vremena nakon rata poricalo da je njihova strana počinila bilo kakve zločine i tvrdilo da su zločin u Srebrenici organizirale strane tajne službe.

11:04 Srbija je počinila genocid u Hrvatskoj kao dio vladine politike koja je za cilj imala stvaranje etnički čiste velike Srbije. Hrvatska nije imala sličnu politiku i nismo isti, unatoč njihovim pokušajima izjednačavanja krivnje.

11:06 Osuđen je čitav niz sudionika sa srpske strane za ratne zločine tijekom rata u Hrvatskoj pred ICTY-jem. Zaključeno je da su neki od njih bili sudionici zločinačkog pothvata, dok s hrvatske strane nema takvih presuda.

11:10 ICTY nije osudio nijednog Hrvata za rat u Hrvatskoj od 1991. do 1995. Nema sumnje da je bilo zločina s hrvatske strane, ali oni nisu bili dio državne politike.

11.15 Srpska strana nema argumenata pa se bavila klevetama, posebno u slučaju optužbi na račun Franje Tuđmana oko 'lebensrauma'. Tuđman je bio partizanski general koji je Hrvatsku htio utemeljiti na tekovinama antifašizma.

11:18 Operacija Oluja dovela je do kraja kriminalne tvorevine Krajine i omogućila da dođe do suđenja krivcima za zločine tijekom rata. Do operacije je došlo tek nakon što su srpski predstavnici odbili plan o mirnom rješenju kakvo je provedeno kasnije u istočnoj Slavoniji tijekom mirne reintegracije.

11:20 Na temelju činjenica i argumenata tražimo da se odbace tvrdnje tužitelja jer nisu pravno utemeljene.

Usmena rasprava je završena.