HVIDRA OPET NA BRANIKU PREMIJERKE

'Srpska manjina nije sveta krava, nitko se ne buni kad Kosor zovu Jacom'

07.10.2011 u 21:59

Bionic
Reading

Predsjednik Glavnog odbora udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida domovinskog rata (Hvidra), Josip Periša ocijenio je danas nedopustivim da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predlaže hrvatskoj vladi i parlamentu kakve će zakone donositi, te najavio da će Hvidra zbog toga od Hrvatskog sabora zatražiti raspravu o radu državnog odvjetnika

'Pisanim putem zatražit ćemo od Sabora raspravu o radu državnog odvjetnika i izglasavanje nepovjerenja Mladenu Bajiću', rekao je Periša na konferenciji za novinare, reagirajući na Bajićevu izjavu da predloženi zakon o ništetnosti određenih pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije smeta DORH-u jer priječi daljnju suradnju tužiteljstava Hrvatske i Srbije. Hvidra smatra da Sabor Bajiću ne bi trebao izglasati povjerenje.

Nakon toga, dodao je Periša, Bajić će 'imati priliku kandidirati se na idućim parlamentarnim izborima, pa ako uđe u parlament, moći će predlagati valjane zakone'.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Periša je rekao kako je na 10. sjednici Glavnog odbora Hvidre RH, održanoj 20. rujna, odlučeno o bezrezervnoj podršci HDZ-u. 'Dat ćemo podršku HDZ-u jer smatramo da je predsjednica HDZ-a i bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor napravila velik pomak za boljitak života i standarda branitelja, posebno invalida Domovinskog rata, ali i u svim drugim segmentima da gura veliko brdo problema ispred sebe, dok svi ostali podmeću noge, kritiziraju i pljuju', istaknuo je Periša. Dodao je i kako je za Hvidru neprihvatljiv program brige i skrbi za branitelje, najavljen iz redova Kukuriku koalicije.

Poručio je i kako se Hvidra neće ograditi od izjava svog predsjednika i saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića koji je aludirajući na imena članova Kukuriku koalicije, rekao kako je 'mislio da se sastavlja srpsku, a ne hrvatsku vladu'.

'Nećemo se ograditi od tih izjava jer nitko nije digao glas niti kada se predsjednicu Vlade i HDZ-a po medijima i javnosti naziva Jacom. Zar to nije pogrdno i ružno, a nitko se nije od toga ogradio', ustvrdio je Periša, koji se slaže s tim da ljude ne treba prozivati po nacionalnoj osnovi, ali i poručuje da 'srpska manjina u Hrvatskoj nije sveta krava'.

O drugim nacionalnim manjinama koje se, kaže, na razne načine ponižava i šikanira ne govori se ni blizu toliko koliko o srpskoj manjini, smatra Periša, koji razlog tomu vidi u dva do tri zastupnika koje će srpska manjina imati u Saboru.

Govoreći o slučaju otkazivanja otvaranja spomenika srpskim žrtvama u Domovinskom ratu u Golubiću, istaknuo da je za Hvidra 'apsolutno protiv otvaranja takvih spomenika'.

Predsjednik Glavnog odbora Hvidre reagirao je i na izjavu savjetnika predsjednika Republike Freda Matića, koji je, kaže, prije tjedan dana prozvao predsjednike braniteljskih udruga da se ne brinu za članstvo, dok su istodobno sebe zakonom 'dobro zbrinuli'.

Periša je poručio Matiću, u slučaju da je time aludirao na njega ili Đakića, kako ni jedan od njih nije poput Matića dobio stan u Zagrebu, već su braniteljska prava, u skladu sa zakonom, ostvarili u svojim sredinama.