covid-19

Srića upozorava: Da bismo išli u popuštanje mjera trebamo imati barem 55 posto cijepljenih prvom dozom, inače riskiramo ulazak u četvrti val

22.05.2021 u 19:36

Bionic
Reading

Pulmolog Saša Srića komentirao je za Dnevnik N1 televizije pad novozaraženih, popuštanje mjera, probna okupljanja i druge pitanja vezana uz pandemiju koronavirusa

Srića je napomenuo da, iako je pad novozaraženih evidentan, i dalje moramo biti oprezni te je dodao kako broj hospitaliziranih i umrlih također postepeno padaju, ali da to nije u onoj mjeri da bismo se mogli opustiti. Za N1 televiziju rekao je kako su zabilježeni slučajevi osoba koje su završile na bolničkom liječenju unatoč tome što su prethodno bile cijepljene.

'Bilo je slučajeva pacijenata cjepljenjih prvom dozom, vjerojatno zbog toga što su bili u fazi inkubacije završili su na liječenju, što na odjelima, što na odjelima post-intenzivne skrbi. Manje od pet posto cijepljenih s obje doze bilo je hospitalizirano. Završili su u bolnici zato što nisu stvorili dovoljno antitijela, objasnio je Srića. Komentirao je i probna okupljanja provedena proteklih dana, na koje su mogli doći samo osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, kao i najavljenu mogućnost popuštanja mjera.

'Probna opcija nije eklatantni primjer jer su bili zadovoljeni svi kriteriji. Ako će isti biti za ulazak u kafiće i restorane, da isključivo ulaze osobe koje su cijepljenje, preboljele ili imaju negativan test, na takvu opciju možemo ići. Nemamo dovoljnu procjepljenost da bismo išli u popuštanje mjera. Da bismo išli u popuštanje mjera trebamo imati barem preko 55 posto cijepljenih prvom dozom, a 45 drugom dozom', rekao je Srića i dodao kako bi preranim popuštanjem mjera mogli ući u četvrti val. Ne slaže se s izjavom mikrobiologa Gordana Lauca da je lockdown izazvao više štete nego sam covid.

  • +8
Ilustrativna galerija/U Šibeniku započelo cijepljenje djelatnika u turizmu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

'Njegove izjave su često bile teško shvatljive, a ova je čak i uvredljiva. Uvreda je za sve obitelji koje su izgubile najmilije. Da smo lockdown uveli u adekvatnom vremenu, uvjeren sam da bismo imali upola manje preminulih', rekao je Srića, koji je komentirao i situaciju u KBC-u Sestre milosrdnice.

'Kolegica Zadravec preagresivno ulazi u priču, napad na struku s njene strane je neargumentiran. Liječnici su otišli zbog mobinga. Napad na sve liječnike koji nakon radnog vremena rade u svojoj privatnoj praksi je neopravdan. Ne smijemo dopustiti robovlasnički sustav. Ne mogu se liječnici koji su premalo plaćeni na ovakav način diskreditirani', kaže Srića i dodaje da je, što se tiče kadroviranja u bolnicama, 'dosad bila praksa da to budu ljudi iz vladajuće opcije', te naglašava kako u svakoj garnituri ima kvalitetnih ljudi, ali da bi stručnost trebala biti na prvom mjestu.