UPITAN RAT PROTIV TAMILSKIH TIGROVA

Šri Lanka se protivi uplitanju UN-a u istrage ratnih zločina

27.02.2012 u 21:48

Bionic
Reading

Šri Lanka je u ponedjeljak odbila uključivanje UN-a u istrage navoda o zločinima vojske u dugom ratu protiv tamilskih pobunjenika koji je okončan 2009. godine, rekavši da su pozivi UN-a na sudske procese vojnicima krivim za kršenje propisa neopravdana uplitanja

Mahinda Samarasinghe, ministar plantažnih industrija Šri Lanke, rekao je 47-ročlanom UN-ovom Vijeću za ljudska prava da Šri Lanki treba 'vremena i prostora' da provede svoje vlastite istrage o bilo kakvim zločinima.

'Moramo osigurati da se procesu omogući da neometano napreduje. Ne trebaju nam neopravdani upadi koji bi potkopali njihovu uspješnu provedbu', rekao je Samarasinghe

Zapadne vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava od Šri Lanke traže da provede preporuke iz UN-ove istrage da se pokrenu sudski procesi protiv vojnika krivih za kršenja zakona u završnoj fazi rata protiv pobunjenih Tamilskih tigrova.

SAD, članice Europske unije i druge zemlje u Vijeću nude rezoluciju kojom se poziva Šri Lanka da provede preporuke UN-ove istrage. Vijeće je u ponedjeljak započelo svoje četverotjedno proljetno zasjedanje.

Samarasinghe je rekao da nema potrebe za rezolucijom jer je vlada već poduzela korake na temelju preporuka nacionalnog povjerenstva za pomirbu LLRC koje je istraživalo postupanje vojske.

Skupina koja je pod pokroviteljstvom UN-a razmatrala zaključne faze rata u svojem je izvješću prošle godine rekla da je našla 'vjerodostojne dokaze' da je vojska Šri Lanke ubila desetke tisuća Tamila, većinom civila.

Samarasinghe
je odbacio taj zaključak ustvrdivši da su izvješća o smrti desetina tisuća civila "golemo pretjerivanje".