ŽIVE LI BOLJE?

Sretan Dan žena!

08.03.2014 u 11:12

Bionic
Reading

Međunarodni je dan žena, dan kada slavimo ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola

Dan žena podsjetnik je na 8. ožujka 1908. godine, kada je 15 tisuća žena zaposlenih u njujorškoj tekstilnoj industriji prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i bolje uvjete rada. Danas, više od 100 godina kasnije, ista slika:

'Žene su i dalje diskriminirane na različite načine, osobito na tržištu rada, a i u politici.'

Tezu predsjednika Ive Josipovića potvrđuju i konkretne brojke. U Hrvatskom saboru svega je 24 posto žena, pet posto je županica, osam posto gradonačelnica, a na čelnim funkcijama u poduzetništvu je njih 25 posto. Pravo žena na potpunu ravnopravnost s muškarcima još uvijek nije ostvareno, slaže se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

'Žene se danas uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme, a poslodavci izbjegavaju zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje već imaju djecu', kaže Ljubičić.

Potrebno je uključiti žene u sve razine vlasti, u ravnopravno sudjelovanje i donošenje odluka, poruka je koju su uoči Dana žena poslali potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i šef Sabora Josip Leko.

'Pravo na angažman mora biti jednako bez obzira na spol', rekla je Pusić.

'Bez podizanja svijesti u društvu o ulozi žene i njihovoj ravnopravnosti s muškarcima, teško je zamisliti napredak na tom području zaštite ljudskih prava', poručio je Leko.

A prvi među jednakima, predsjednik Josipović to itekako zna, pa zaključuje:

'Moram se malo pohvaliti i reći da u ovom uredu ne samo da je jednaka zastupljenost žena, nego one i dominiraju brojem, pa i na onim najistaknutijim funkcijama... osim jedne. Ali to je stvar izbora', kaže Josipović.
320045,320018,319903,247923