ŽENSKA MREŽA

'Srednjoškolke u Hrvatskoj misle da je pobačaj zabranjen'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2014 21:04
  • Objavljeno 28.11.2014 u 20:53
Pobačaj, Ženska mreža

Pobačaj, Ženska mreža

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske u petak su pred Banskim dvorima prosvjedovale protiv drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u Hrvatskoj, kojima u zadnje vrijeme licencirane javne bolnice zbog priziva savjesti liječnika odbijaju obaviti pobačaje

Pod geslom 'Nećemo natrag na ilegalan pobačaj' aktivistice su pozvale Vladu da se 'prestane ulizivati Crkvi dopuštajući puzajuću kriminalizaciju pobačaja koja se potiho događa već godinama'.

Podsjetile su da je legalni pobačaj uveden u 'svim pristojnim zemljama' kao mjera koja štiti život i zdravlje žene, te zatražile da se i u Hrvatskoj ženama osigura ostvarenje tog zakonom zajamčenog prava u svim javnim bolnicama s odjelima ginekologije i porodništva.

Pet bolnica ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti

Po podacima Ministarstva zdravlja, od 27 licenciranih bolnica njih pet u zadnje vrijeme ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti, a to su Klinička bolnica 'Sveti Duh' u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica 'Hrvatski ponos' u Kninu.

Bojana Genov iz Ženske mreže u izjavi novinarima upozorila je da žene više nemaju pristup sigurnom i primjerenom pobačaju u javnozdravstvenim ustanovama. U njima, kaže, ne postoji ujednačena procedura, a cijene pobačaja variraju od bolnice do bolnice.

Žene se ekonomski kažnjava jer tu nestandardiziranu uslugu plaćaju velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različito', istaknula je Genov.

Ne postoje relevantni podaci koliko se kod nas godišnje obavi pobačaja, budući da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim brošurama iz godine u godinu navodi da ne raspolaže točnim i potpunim podacima.

Prosvjednice očekuju od Ministarstva zdravlja da napokon uvede red u to područje kako bi se pobačaji mogli obavljati samo u licenciranim ustanovama, umjesto ilegalno u privatnim ordinacijama, a od HZJZ-a da iduće godine objavi brošuru s točnim i potpunim podacima.

Po sadašnjim 'nepotpunim i netočnim podacima' proizlazi da je Hrvatska na drugom mjestu u Europi, odmah iza Nizozemske, po najmanjem broju pobačaja, što Genov tumači 'smještanjem pobačaja u sivu zonu'.

Srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zabranjen

Nemoguće je, kaže ona, da je Hrvatska, u kojoj srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zakonom zabranjen jer im tako kažu na vjeronauku, među zemljama koje imaju najmanje pobačaja u Europi.

Cijelo područje reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj prešlo je u sferu sivog biznisa privatnih ginekoloških ordinacija, uz opasnost da žene, zbog postojećih trendova, ponovno počnu same kod kuće obavljati pobačaje.

'Još su žive žene koje su to same sebi morale vješalicama napraviti.
Ne želimo da se to ikada više ponovi', poručila je Genov držeći jedno takvo potencijalno pomagalo u ruci.

Posebno se osvrnula na rastuću pojavu ideološki obojenih poruka na odjelima ginekologije u javnim bolnicama u kojima medicinske sestre na šalterima izlažu svoje 'poetske uratke' veličajući nerođeno dijete i porođaj, i tako već u startu rade pritisak na ženu koja želi obaviti pobačaj.

Što se tiče odbijanja pobačaja zbog priziva savjesti liječnika, Genov je istaknula da to može biti samo individualno, ali nikako ne i kolektivno pravo.

'Ako neki liječnik ne želi raditi pobačaj jer se to protivi njegovu vjerskom ili svjetonazorskom uvjerenju, neka promijeni struku ili ode u privatni sektor. U ustanovama javnog zdravstva moraju zapošljavati liječnike koji nemaju takve izgovore. Ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu', kaže Genov.

Upitana za navodne slučajeve liječnika koji su odbili raditi pobačaj u javnoj bolnici, ali nisu imali ništa protiv toga da ga obave privatno, rekla je da u Ženskoj mreži imaju informacije da se to događalo u Zaboku i Zagrebu, no žene o tome ne žele svjedočiti na sudu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!