DiEM25

Srećko Horvat i Janis Varufakis se za EU parlament kandidiraju u Njemačkoj

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2018 21:30
  • Objavljeno 25.11.2018 u 21:30
Srećko Horvat i Janis Varufakis

Srećko Horvat i Janis Varufakis

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bivši grčki ministar financija Janis Varufakis i hrvatski politički aktivist Srećko Horvat za zastupničko mjesto u Europskom parlamentu kandidiraju se u Njemačkoj

Pokret demokracija u Europi 2025 (DiEM25), osnovan 2016. kako bi se "demokratiziralo Europu", izabrao je u nedjelju u Berlinu Varufakisa za svog vodećeg kandidata na izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine, a na treće mjesto liste Demokratie in Europa izabran je Srećko Horvat, hrvatski filozof i politički aktivist mlađe generacije .

"Prihvaćam nominaciju jer ona utjelovljuje novu transnacionalnu politiku koja nam je potrebna u Europi", rekao je Varufakis na konferenciji za medije na kojoj su njegove kolege razvile transparent sa sloganom "Europsko proljeće".

"Pozivam sve vas da nam se pridružite u pohodu za demokraciju u Europi, za demokracijom u Njemačkoj kao uvjetom za postizanje blagostanja i istinske demokracije", rekao je bivši ministar grčke ljevičarske vlade Aleksisa Ciprasa.

Varufakis je poznat kao otvoreni kritičar politika štednje koje je na vrhuncu dužničke krize u eurozoni zagovarao Berlin.

"Na papiru se Njemačka guši u novcu no njemački je narod bio žrtva iste (politike) štednje kao i ostatak Europe. Rezultat je niska razina ulaganja". To je, ustvrdio je Varufakis, pojačalo nejednakost i povisilo cijene dionica i nekretnina.

On je rekao da njegov pokret želi ulagati novac, prikupljen, ako je potrebno, i izdavanjem obveznica, u "zelene" politike kako bi se suzbile klimatske promjene.

DiEM25 je europski transnacionalni pokret protiv establišmenta čijem su pokretanju 2016. znatno pridonijeli Varufakis i Horvat.

Sastavljen od "ljudi s ljevice i proizašlih iz liberalizma, Zelenih i feministica", DiEM25 poziva na "novi pakt" za Stari kontinent pogođen posljedicama ekonomske krize koja je počela prije deset godina.

"Mislim da je ovo povijesni čin jer se na izborima za Europski parlament do sada nije dogodilo da se na nekoj listi u Njemačkoj kandidiraju Grk i Hrvat, Austrijanka i Poljakinja", rekao je Srećko Horvat za Hinu.

Horvat je izrazio zadovoljstvo ulaskom njihovog pokreta u javnu raspravu o europskim politikama te ocijenio kako je to njihov prvi uspjeh.

"U Njemačkoj se kandidiramo jer je to vodeća zemlja eurozone", pojasnio je i dodao da je njegova osobna motivacija za kandidaturu u Njemačkoj "što upravo u tu zemlju iz Hrvatske odlaze tisuće mladih".

Varufakis je 2015. odstupio s položaja grčkog ministra financija zbog uvjeta postavljenih Grčkoj za dobivanje paketa financijske pomoći. Te uvjete za pomoć je usporedio s versajskim mirovnim ugovorom po kojem je Njemačka nakon Prvog svjetskog rata bila primorana otplatiti drakonsku ratnu odštetu što je doprinijelo i dolasku Adolfa Hitlera na vlast.

U ožujku ove godine je 57-godišnji Varufakis, ekonomist obrazovan u Velikoj Britaniji a sada profesor ekonomije na sveučilištu u Ateni, u Grčkoj pokrenuo novu stranku MeRA25 u okviru pokreta DiEM25.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!